Sanirano divlje odlagalište otpada na Vinežu

Sanirano divlje odlagalište otpada na Vinežu

13.5.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Nedavne loše slike ilegalnog odlagališta otpada u blizini Poduzetničke zone Vinež stvar su prošlosti. Kako je i najavljeno Grad Labin sanirao je i osigurao mjesta na kojima su niknuli divlji deponiji.

Nesavjesnost građana svakako rastužuje, pogotovo nakon što se ulažu veliki napori u uređivanje i očuvanje okoliša našeg grada, ali i u edukaciju građana.

Trošak ove sanacije vrijedne 73.500,00 kuna platili smo svi zajedno, iz zajedničkog, gradskog proračuna. Divlji deponiji su sanirani te su postavljene rampe na tri lokacije kao što je i najavljeno, a postavljeni su i dodatni znakovi zabrane odlaganja otpada.

Radove na sanaciji i odvozu izveo je Obrt RAKOS iz Ravni, dok je postavu rampi i signalizacije izvelo trgovačko društvo 1. MAJ d.o.o. Labin.

Komunalni redari nastaviti će s pojačanim nadzorom na ovoj i ostalim potencijalno, za nekontrolirano odlaganje otpada, poznatim lokacijama. Želimo vjerovati kako će odgovornost  pojedinaca proraditi i spriječiti daljnju devastaciju prostora te da neće biti potrebe za sankcioniranjem nesavjesnih pojedinaca.

Čuvajmo svoje zdravlje, okoliš i prirodu jer time čuvamo i pozitivno utječemo na našu zajedničku budućnost.

Podsjećamo naše građane da krupni otpad zbrinjavaju putem Trgovačkog društva  1. Maj  d.o.o. Labin. Od  2009. godine djeluje Reciklažno dvorište na Starcima gdje građani mogu tijekom cijele godine besplatno odložiti pojedine frakcije otpada kao što su: papir i karton, plastika, staklo, najlonska folija, otpadno željezo i drugi metali, električna i elektronička oprema i uređaji, drvo (dijelovi namještaja), stare i istrošene baterije i akumulatori, automobilske gume, te otpadna jestiva i motorna ulja.  Naravno, za korisnike postoji i mogućnost individualne narudžbe baje od 5 m3, uz naknadu.

Svako domaćinstvo ima pravo u šest mjeseci na  besplatno zbrinjavanje do 200 kg sitnog građevinskog otpada u Reciklažnom dvorištu (nastalog  sitnim popravcima u domaćinstvu). Za sve ostale informacije oko zbrinjavanja otpada, ovisno o vrsti i količini,  savjetujemo kontaktirati tvrtku 1. Maj d.o.o. Labin.

Svojim odgovornim postupanjem prema prirodi, čuvamo nju samu ali i svoje zdravlje. To nije stvar izbora, već naša zajednička  obaveza.

deponij divlje odlagalište vinež mo vinež šporkulje sanacija