Samostalna izložba strip autorice Ivane Armanini “KOMIK od A do Z” otvara se u petak u DKC Lamparna

 Samostalna izložba strip autorice Ivane Armanini “KOMIK od A do Z” otvara se u petak u DKC Lamparna

19.5.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U petak, 21. svibnja u 20 sati, u labinskoj galeriji DKC-a ”Lamparna” otvara se samostalna izložba svjetski priznate underground strip autorice Ivane Armanini. Izložba pod nazivom “KOMIK od A do ZE” druga je po redu u sklopu izložbenog ciklusa Akumulator 2, kojega je njegov autor i voditelj Galerije “Lamparna” Damir Stojnić osmislio kao pokušaj iznalaženja onog višeg izvora snage po kojem se određena obična radnja ili objekt mogu transponirati iz tijeka svakodnevice u sferu umjetnosti, utječući time i na sam razvoj naše percepcije pojavnog svijeta. Pored stripova Ivane Armanini, na izložbi će biti predstavljen i nagrađeni, 18. broj tiskanog albuma Komikaze s radovima više od 20 autora.

“Njene table su tako organizirane da se mogu iščitavati u oba pravca: i kao stripovi koji imaju svoju radnju, ali i kao cjelovite slike. Tu je i ta kratka forma od jedne table u obliku kvadrata, kao fraktalnog odraza etalona stripovskog okvira kadra ili točnije – scene. Kao u punk pjesmama: tri akorda, tri minute, ‘fuck you all’ i kraj. Da kažemo filozofski: iz minimuma označitelja izvlači se maksimum značenja, ponekad i proturječnih... U Ivaninim stripovima se samo radi o tome da je označitelj ironijskim odmakom oslobođen težine označenog, rezervirajući si tako vječito prazno mjesto. A prazno mjesto uvijek priziva da ga se zauzme, da se na njega sjedne, ne bi li ti već u idućem trenu dalo vritnjak, taman kad pomisliš na osvojeno prijestolje. Općenito je tako u životu, a Ivanini stripovi tako vjerno preslikavaju upravo taj proces. Možda ćete zato ponekad imati osjećaj da se njeni stripovi izravno obraćaju vama, i na neki vas način pomalo sprdaju. Ako im se u tome pridružite, učinak može biti terapijski blagotvoran.”, stoji u predgovoru kataloga izložbe kojega je napisao Damir Stojnić.

 

Ivana Armanini (1970, Zagreb) diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu 1995., a 2002. godine osniva "Komikaze" – međunarodnu mrežu za proizvodnju i promociju autorskog stripa te za širenje strip aktivnosti na internetu te elektronsku i tiskovnu distribuciju stripova pretežito mladih autora/ica. Komikaze svake godine objavljuju tiskani album stripova, koje tijekom godine prezentiraju i u svojim webzin izdanjima. Pandemijske 2020. godine Komikaze album br. 18 dobija prestižnu Grand Prix nagradu za alternativni strip na najvećem europskom strip festivalu u francuskoj meki stripa Angoulemeu.

 

Izložba u Galeriji “Lamparna”, koju sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH, ostaje otvorena do 5. lipnja, a može se razgledati isključivo uz prethodnu najavu, svakim radnim danom (ponedjeljak – petak) od  10 do 15 sati.

ivana armanini izložba lamparna kuc lamparna dck lamparna