Saksofon i valovi elektronske glazbe kao alternativa krležijanskoj atmosferi Labina

Saksofon i valovi elektronske glazbe kao alternativa krležijanskoj atmosferi Labina

25.12.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

Ovogodišnja adventska špica ultraprovincijskog Labina popraćena je lošom karmom, i to je nedvojbivo, no mlada snaga, iako već dovoljno zasićena i razočarana, kao da se želi oduprijeti toj opće lošoj vibri i okusiti nešto bolje, pozitivnije. Isto je bilo i protekle noći – iako su mlada krila našega grada možda i htjela vinuti se u visine, kiša je uzela svoj danak i jednostavno ih u/na/po/topila.

Još jedan u nizu OpaOpa evenata, kako je uvriježeno reći u urbanome hrvatskome jeziku, ipak je ostvario svoja očekivanja, i zabavio popriličan broj većinom mlađe labinske populacije, koja se je do ranih jutarnjih sati odlično nosila s house ritmovima koji su stizali s pozornice.

Iako je situacija, uslijed opće gužve, relativno neraspoloženih dežurnih ljudi u crnome i nesnosne kiše koja je pokvarila početno raspoloženje i euforiju već pri ulazu, najprije izgledala kao još jedan lamparski osuđen performans, mnoštvo je već pri ulazu u clubbing prostor promijenilo mišljenje.  

Novina koju je ovaj OpaOpa donio na ovu provincijsku scenu svakako je scenografija - iako potpuno elementarna i iznimno diskretna, svakako je pohvalna, a organizatorima na čast. Tako su sa stropa visjele sintetske stijene urešene bijelim detaljima, pridonoseći tako labinskoj božićnoj atmosferi, koja je ove godine jednaka ništici Fahrenheita, a na sceni je istaknuto stajao logo OpaOpa tima, koji stoji iza ovoga događanja. Valja spomenuti i sjajne konfete koji su u više navrata lijevali sa stropa, i zabavile sve istinske wannabe labinske partijanere.

Kada se već govori o ovome timu, svakako ga treba istaknuti i za hrabrost. Naime, organizacija događanja u Lamparni vrlo je riskantna, gledajući na negativne konotacije koje poprima u široj javnosti. Mnogi su mislili da će ovo biti još jedan u nizu događaja razine posjećenosti "mogu na ruku nabrojiti", no nije – i to je veliki uspjeh. Slobodno se može zaključiti da je ovo prvi događaj u izvjesno proteklo vrijeme koji je u Lamparnu privukao široku masu, što je prvi korak ka kako-tako pozitivnom brendiranju ovog eminentnog labinskoga zdanja.

No, svakako su brojnosti mase pridonijeli i sami izvođači, među kojima se svakako istaknuo Ivo Prodan, šaljući masi enormne količine pozitivne funky i blues energije, koju je ona objeručke oduševljeno prihvaćala. Prodan je silazio i u samu publiku, čime je još jednom dokazao svoju iznimnu izvođačku karizmu i sintezu s publikom koja ga trenutno zavoli. Scenom je suvereno vladao i Frano Homen koji je iznimno miješao iskustvo elektronske glazbe s energičnim nastupom, zajedno s disc jockeyima umjetničkih pseudonima Prince Igor, Mr. Marley, Danny Ocean, koji su ovoga puta, vjerojatno planirano, ipak ostali u sjeni zvijezda večeri Prodana i Homena.

Kraj večeri, bolje reći početak jutra, ponovno je bio obilježen pljuskom koji je goste vratio u sivilo labinske monotonije. Iako je cijelo događanje odvijano pod krilaticom "već viđeno", može se slobodno bezpremisno zaključiti da ovo svakako nije bilo viđeno, no svakako bi još trebalo biti. Količina pozitivne energije koja je vladala rudarskim kompleksom zavidna je i, ponovno suprotno krilatici, nikad viđena. Stoga, ne preostaje nam ništa drugo doli živjeti u sivilu labinskoga bezdana i čekati novu ekipu koja će pokušati probuditi naš usnuli grad. (Mario Gigović za Labin.com)

opaopa party christmas ivo prodan frano homen labin lamparna