Šaina o labinskom Udruženju obrtnika: Tko je pogriješio, snosit će posljedice

Šaina o labinskom Udruženju obrtnika: Tko je pogriješio, snosit će posljedice

3.4.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Vili Šaina predočio je danas novinarima poteze koje je krovno obrtničko tijelo poduzelo kako bi se riješilo nezadovoljstvo većeg broja labinskih obrtnika funkcioniranjem njihovog Udruženja. – Ne štitimo ni jednu stranu, ali izražavamo žaljenje i gorčinu zbog nastale situacije koju labinski obrtnici, zbog kojih Udruženje i postoji, ne zaslužuju, kaže Šaina.

 

Ukratko je, uz napomenu da još ni jedan službeni dokument, upit ili očitovanje nisu primili, opisao slijed događaja u Labinu, koji su potakli zadnje sukobe između tajnika Udruženja Arduina Golje i predsjednika Sekcije trgovaca Vilima Filipovića, ali i na vidjelo iznijeli nezadovoljstvo labinskih obrtnika.

Predsjednica Sekcije trgovaca Vesna Dragolin dala je ostavku, a na to je mjesto odlukom Izvršnog odbora izabran Filipović. Međutim, izbor je prema Statutu nelegalan, jer takvu odluku treba donijeti cijela sekcija. Također, prema Statutu, u tijela udruženja ne mogu biti izabrani obrtnici koji nisu podmirili komorski doprinos, a Filipović još nije predočio dokument koji bi ga takve obveze oslobodio.

– Filipović je u Udruženju zatražio Statut, ali je brutalno dočekan i nije ga dobio, što je nedopustivo. Da je Statut dobio, mogao je provjeriti je li njegov izbor legalan, kao i sve ostale okolnosti. S druge strane, ne opravdavamo ni njegove prijetnje Golji, ako je do njih zaista došlo, kaže Šaina, izvijestivši da su i Dragolin i Filipović prihvatili ponavljanje izbora za predsjednika Sekcije trgovaca, koja broji oko 250 od ukupno 786 labinskih obrtnika.

Na sjednici Upravnog odbora labinskog Udruženja predstavnici županijske OK uvjerili su se u nezadovoljstvo većeg broja obrtnika te se za 16. travnja saziva zbor obrtnika na kojem bi trebalo raščistiti situaciju i dati obrtnicima sve tražene informacije. Prije toga mora biti zakazana Skupština Udruženja, kako bi se utvrdili zahtjevi obrtnika. OK je od Hrvatske obrtničke komore zatražila da do zbora obavi kontrolu materijalno-financijskog poslovanja i statutarnog poslovanja od posljednjih izbora 2006. godine, a ukoliko obrtnici zatraže, i za dulje vremensko razdoblje.

Za informacije koje kruže u javnosti Šaina kaže da su većim dijelom netočne, ali smatra da je to rezultat loše komunikacije u Udruženju. Kaže da su predsjednik i tajnik Udruženja izabrani legalno, bar što se tiče dokumentacije, da je Goljina plaća oko 10.000 kuna te da tajnica Dorina Blašković nije ni u kakvoj rodbinskoj vezi s bilo kojim dužnosnikom Udruženja. – Pozivam članove Upravnog odbora da preuzmu odgovornost i odrade svoj posao po Statutu, naglasio je Šaina.

 

Obrtnička komora gospodarstvo Vili Šaina Udruženje labinskih obrtnika Arduino Golja Vilim Filipović Vesna Dragolin trgovci obrtnici