Sabor izglasao viši PDV, trošarine na mobitele, manje potpore nezaposlenima...

Sabor izglasao viši PDV, trošarine na mobitele, manje potpore nezaposlenima...

30.7.2009. // HRT // Objavljeno u kategoriji Društvo

Saborski zastupnici danas su izglasali više antirecesijskih zakona kojima se želi smanjiti utjecaj financijske i gospodarske krize na hrvatsko gospodarstvo čija primjena počinje od 1. kolovoza, a izglasana je i nova, viša stopa PDV-a od 23 posto.

Većinom glasova prihvaćen je i Zakona o PDV-u, kojim se stopa tog poreza diže sa 22 na 23 posto, a do kraja godine primjena nove stope trebala bi u državni proračun donijeti 1,5 milijardu kuna. Zakonom o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, koji je također dobio potporu većine zastupnika, uvodi se naknada od 6 posto od ukupnog prihoda na SMS i MMS poruke te razgovore mobitelima. Primjenom zakona očekuje se povećanje prihoda državnog proračuna za oko 430 milijuna kuna godišnje, a u 2009. godini za oko 143 milijuna kuna.

Zastupnici su izglasali i Zakon o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove, koji uvodi nove, više cjenovne kategorije vozila s većim trošarinama. Promjena nema u trošarinama na automobile kojima je cijena do 350 tisuća kuna, a nakon njih se uvode četiri nove kategorije. Za najskuplje automobile, s cijenom preko 500 tisuća kuna predviđen je fiksni iznos trošarine od 177,5 tisuća kuna i 63 posto na iznos veći od 500 tisuća kuna.

 

Većinu saborskih glasova dobio je i Zakon o potporama za očuvanje radnih mjesta, kojim se daje podrška poslodavcima koji su zbog krize došli u poslovne poteškoće i skratili radni tjedan s 40 na 32 sata, odnosno uveli neradni petak.

Tim poslodavcima država će pomagati plaćajući do 20 posto doprinosa te 10 posto neto plaće, odnosno 13 posto za radnike koji imaju djecu, a tu bi potporu mogli dobivati tri mjeseca, a u tu je svrhu osigurano 200 milijuna kuna.

Izglasan je i Zakon o posredovanju pri zapošljavanju kojim će se smanjiti naknade za nezaposlene koje će se od sada vezivati za minimalnu plaću, a ne, kao do sada, prosječnu plaću zaposlenika. Time bi se uštedjelo 100 milijuna kuna. Zakonom o doprinosima, za koji je glasala većina zastupnika, mijenja se izračun iznosa mjesečne osnovice za obračun doprinosa.

Izmjenama se koeficijent za izračun doprinosa smanjuje s 1,2 na 0,8. Država bi tako na mjesečnoj razini uštedjela 1,3 milijuna, odnosno na godišnjoj 16,5 milijuna kuna. Većinom glasova izglasan je i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju kojima se postotak izdvajanja od naplaćene funkcionalne premije od obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti smanjuje s 10 na 7 posto.

U prvom čitanju potporu većine zastupnika dobio je i prijedlog zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, po kojemu plaće u tijelima županija, gradova i općina više ne bi smjele biti više od onih u državnoj upravi.

Sabor danas nije glasovao o raspravljenom prijedlogu Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke jer je Vlada u međuvremenu na taj zakonski prijedlog uputila svoj amandman.

PDV povećanje PDV-a porez porez na dodanu vrijednost trošarine sabor društvo kriza gospodarska kriza financije zakon neradni petak vlada