S područja Labina 26 osoba uključilo se u stručno osposobljavanje za lakše dolaženje do posla

S područja Labina 26 osoba uključilo se u stručno osposobljavanje za lakše dolaženje do posla

7.2.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

Pulska područna služba Zavoda za zapošljavanje lani je u stručno osposobljavanje uključila 145 osoba s evidencije nezaposlenih. Njih 80 bilo je s područja Pule, 26 s područja Labina, 18 s Pazinštine, 16 s područja Poreča i pet iz Rovinja, kaže Tanja Lorencin Matić, rukovoditeljica Odjela posredovanja i pripreme za zapošljavanje.

Najveći broj tih nezaposlenih osposobljen je za pomoćne poslove u ugostiteljstvu, koji su svake godine deficitarni. Tako su osposobljena 32 pomoćna kuhara/kuharice, 31 pekar/pekarica pizze, deset sobarica te sedam pomoćnih konobara i konobarica.

Osposobljavanje su završili i 31 njegovatelj/ica te 13 knjigovodstvenih operatera, a trenutno osposobljavanje završava i 21 računalni operater. Oni će dobiti dvije diplome - jednu za računalnog operatera koju je verificiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, te ECDL start diplomu.

Stručno se može osposobiti svaka osoba koja ima završenu osnovnu školu. Ta osposobljavanja u pravilu traju (ovisno o zahtjevima poslova) do tri mjeseca. Zavod će ove godine u svojoj ponudi imati i prekvalificiranja, s tim da ona traju minimalno šest mjeseci.

Za lanjska osposobljavanja nezaposlenih Istrana utrošene su milijun i 124 tisuće kuna, od čega 544 tisuće otpada na izobrazbu, a ostalo čine troškovi novčane pomoći i putni troškovi za osobe uključene u osposobljavanje, zatim njihovo osiguranje za vrijeme osposobljavanja i prethodno obavljeni liječnički pregledi.

Od osoba koje su završile osposobljavanje u prošloj godini, dakle njih 114 (s tim da je deset njegovateljica završilo s osposobljavanjem prije 15-ak dana i tečaj za računalnog operatera traje do 6. veljače), dolazimo do podatka da je njih 50 posto, odnosno 57 osoba, bilo zaposleno.

- To je prilično dobar podatak ukoliko uzmemo u obzir i činjenicu da su neka osposobljavanja, primjerice, ugostiteljska, završena tijekom srpnja, kada je sezona već bila u tijeku i nerealno je bilo očekivati da će se te osobe odmah zaposliti. Ipak, sigurna sam da će već u ovoj turističkoj sezoni imati puno veće šanse za zapošljavanje, ako se ne zaposle i prije, veli Lorencin Matić.

- S obzirom na to da je 2010. u Istri prosječno bilo nešto više od 7.800 nezaposlenih, u ovoj godini u obrazovanje planiramo uključiti minimalno 120 osoba, veli Lorencin Matić i dodaje da su planovi Zavoda, ali i interes nezaposlenih, čak dvostruko veći.

U ovoj su godini na Zavodu odlučili imati i nekoliko prekvalifikacija, i to za zanimanja koja su se na našem području pokazala izrazito deficitarna. To su vozači s E kategorijom, kuhari i konobari.

- Nastavit ćemo stručno osposobljavanje za potrebe turističke sezone pa za ovu sezonu pripremamo 50-ak pomoćnih kuhara, 20 pomoćnih konobara, nešto pomoćnih slastičara, 30-ak sobarica te 10-ak spa i wellness terapeuta. Imamo i zainteresiranu grupu za pomoćne zidare, kaže Lorencin Matić i dodaje da se, ukoliko bude financijskih sredstava, planira osposobiti i 20-ak web dizajnera te nekoliko sistemskih i mrežnih administratora specijalista.

Osim stručnog osposobljavanja i prekvalifikacija Zavod pomaže teže zapošljivim kategorijama da pronađu posao.  Zavod je lani sufinancirao zapošljavanje 50 osoba, na što je utrošeno više od 1,3 milijuna kuna. Radi se o 21 mladoj i 21 dugotrajno nezaposlenoj osobi, sedam osoba starije životne dobi i jednoj osobi iz posebne skupine nezaposlenih. Ukupno 13 nezaposlenih Zavod je financijski pratio prilikom samozapošljavanja, odnosno otvaranja obrta ili poduzeća, na što je utrošeno oko 400 tisuća kuna. (Borka PETROVIĆ)

 

hzz posao nezaposlenost njegovateljice