S Čepićkog polja odletjela zemlja i usjevi - bura poput pustinjske oluje

S Čepićkog polja odletjela zemlja i usjevi - bura poput pustinjske oluje

3.2.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Snažna bura koja je zemlju s Čepićkog polja, uslijed dugotrajne suše, posljednja dva dana kovitlala u oblake prašine bacila je u očaj tamošnje poljoprivrednike, čiji su usjevi žitarica odletjeli, ali i građane općina Kršan i Pićan koji zbog očnih i dišnih problema izbjegavaju boraviti na otvorenom.

Prava zavjesa zemljane prašine koja se i jučer prijepodne s oranica podno Učke od Čepića prostirala na Zatki, Purgariji i dalje na Pićanštini, stvorila je sliku pravog prirodnog fenomena, kakvog ne pamte mještani srednjih godina. Mnoge je asocirala na - pješčanu oluju.

- Nije to pijesak, već zemlja, i to ona najplodnija. Bespovratno je otišao naš humusni pokrov od šest, sedam centimetara. To je kudikamo veća šteta od odnesenih nedavno posijanih ozimih kultura, ječma, pšenice i ostalih žitarica, objašnjava Đani Fajman u ime, kako veli, osmero većih poljoprivrednika. Ukupno obrađuju oko 330 hektara koji su većim dijelom posve uništeni vjetrom.

- Nije pošteno kišilo lani od travnja. Čim se zemlja, nakon što je pao snijeg, odledila, postala je rahla, lak plijen vjetru. Ovakav događaj vjerojatno ne pamte ni stariji mještani Čepića. Znade bura svakih sedam, osam godina podignuti zemlju, no neusporedivo manje negoli ovom zgodom, dodaje Fajman, koji ondje obrađuje njive već gotovo 20 godina.

Pronalazi i sreću u nesreći: zahvaljuje nebesima što i dalje nema - kiše. "Hvala Bogu da ne pada jer su svi važni odvodni kanali zatrpani zemljom pa bi nas učas snašla i poplava", veli.

Zasad je teško i okvirno procjenjivati visinu štete, ali već je vidljivo da se radi o elementarnoj nepogodi. (Napisao Igor RADIĆ; snimili I. RADIĆ i D. MEMEMDOVIĆ)

Prašina ima/nema veze s Rockwoolom

Izvanrednu sjednicu pićanskog vijeća sazvao njegov predsjednik Silvan Juran zbog "izvanrednog zagađenja na području općine", odnosno, kako je objasnio, potaknut brojnim pozivima zabrinutih mještana zbog crvenkasto-sivog oblaka prašine koji se širio Lugom.
U jednosatnoj raspravi spominjala se mogućnost da pored zemlje iz Čepićkog polja zavjesi prašine kumuje (i) deponij pijeska u poduzetničkoj zoni Pićan te otvoreno skladište gotovih proizvoda i sirovina tvornice kamene vune Rockwool pa je zaključeno da će vijeće zatražiti izvještaj inspektorice o obilasku tvrtke te analizu uzoraka prašine zbog sumnje u njenu štetnost po zdravlje.
Iz tvornice kamene vune, pak, preko glasnogovornice tvrtke Anđelke Toto-Ormuž poručuju: "Očekujemo da se pojedinci iz Općinskog vijeća ne uključuju u euforične i nepotrebne predstave na temu bezrazložnih optužbi Rockwoola. Inspektorica je posjetila tvornicu te je nakon višesatnog i detaljnog nadzora utvrdila da iz njenog kruga nema vidljivog širenja prašine u okoliš. Također je utvrdila da su svi parametri u skladu sa zakonom propisanim vrijednostima".

 

cepicko polje pješcana oluja zemlja bura orkanska bura usjev poljoprivreda rockwool dišni problemi purgarija pican oranice cepic