Rupnik u Labinu o Rockwoolu i pravosuđu

Rupnik u Labinu o Rockwoolu i pravosuđu

20.3.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

«Hrvatska je Vlada s Vladom Kraljevine Danske potpisala međunarodni Ugovor o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja, 5. srpnja 2000. godine. Temeljem tog obvezujućeg dokumenta tvrtka Rockwool Adriatic može zatražiti od RH obeštećenje, ukoliko se spomenuta pristupna cesta dužine 400 metara ne izgradi», dio je zapisnika sa 89. Sjednice Vlade RH održane dana 5. studenog 2010. pod predsjedanjem ondašnje predsjednice Vlade Jadranke Kosor.

Sukladno navedenom priopćenju nameće se zaključak kako iste sankcije Republika Hrvatska, odnosno Pićanci snose i ako se ovaj projekt ne realizira uopće.

U ovom su slučaju očito nebitne posljedice  procesa proizvodnje kamene vune po ljudsko zdravlje, materijalna dobra, usjeve..., nebitna je odgovornost za nastalu štetu, bitan je samo iznos obeštećenja i međunarodni ugled RH. Jednom riječju nebitan je omjer onoga što ovo društvo i mi obični građani kao dio tog društva dobivamo u cjelini - neodrživi razvoj.

Zakon o zaštiti okoliša iz 3. listopada 2007. godine i strategija održivog razvoja koja je donesena 20. veljače 2009. godine teoretski su postavili osnove za prilagodbu ukupnog društva održivom razvoju s posebnim naglaskom na brigu za čovjekov okoliš kao jednu od njegovih  ključnih sastavnica. Teoretski održivi razvoj počiva na načelu demokracije, socijalne pravde i solidarnosti, zakonitosti, poštivanje prava čovjeka te očuvanje prirodnih dobara, kulturne baštine i čovjekova okoliša. Koliko teorija zapisana u ovim dokumentima funkcionira svjedočimo mi, građani koji bez ikakve zaštite mjerodavnih institucija, proganjani od strane pravosuđa, uz glumljeni angažman od strane predstavnika izvršne općinske i županijske vlasti već petu godinu pokušavamo dokazati štetnost tehnološkog procesa proizvodnje po naše zdravlje i okoliš u kojem živimo.

 

Svjedoci smo kako je uskoro najavljeno donošenje presude trgovačkog suda u Pazinu u parničnom postupku Općine Pićan i tvrtke Rockwool. Što očekivati!? Sasvim je jasno kako ovo suđenje po lokalno stanovništvo neće dobro završiti. Očito je da nikoga ne interesira utvrđivanje pravog činjeničnog stanja vezano uz medicinske nalaze ovlaštenih inozemnih institucija. Tvornica je tu, prigovori postoje, a sud kao i nadležne inspekcije zaštite okoliša jedino vjerodostojnim prosuđuju nalaze i mišljenja podastrijete od strane tvornice koja je predmet očitih problema u stvarnom životu mještana.

 

Potpisivanje ugovora koji reguliraju infrastrukturnu opremljenost tvornice (Ugovora o koncesiji za izgradnju distribucijskog sustava i distribucije plina na distributivnom području Kršan - Pićan, od 7. veljače 2008.), očitovanje IDE («Istarska županija u svojem dopisu upućenom Ministarstvu navodi da u cijelosti podržava ulaganja koja se odnose na izgradnju tvornice kamene vune, odnosno izražava spremnost da se nastavi s aktivnim pristupom i participiranjem u poticajnim mjerama kako bi se ulaganje što prije ostvarilo») Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja govori u prilog tezi kako od samog početka izvršna županijska vlast u ovom predmetu prilazi s figom u džepu.

 

Svakim danom na svjetlo dana izlaze činjenice koje potkrepljuju naše sumnje u indiferentnost i zataškavanje informacija od strane predstavnika izvršne vlasti općine Pićan. Predstavnici izvršne vlasti javno odašilju zabrinutost, odlučnost u rješavanju problema, a stvarno  zataškavaju najosnovnije činjenice vezanih uz sudbinu uzoraka tkiva mještana poslanih na analizu u riječki KBC. Nakon pompozne najave u Pićanskom vijeću više nitko ne govori, a čak niti ništa ne poduzima glede rješavanja problema višestrukog prekoračenja taložnog talija. Tko je i zašto oštetio proračun općine Pićan za iznos od 4.020.421,38 kn, odnosno 540.772,8 €  prodavši zemljište Rockwoolu ispod tržišne cijene (razlika po procjeni sudskog vještaka). Zbog čega se općina nije očitovala vezano uz procjenu tržišne vrijednosti nekretnine službenog procjenitelja angažiranog od strane Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja ukoliko je ista lažna? Zbog čega ovu informaciju predsjednik Vijeća Općine Pićan naziva insinuacijom kada je ista sastavni dio izvješća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja koja je 31. prosinca 2010. poslana na više adresa od kojih su za nas najbitnije adrese općine Pićan i Županije. Pitanja se nizaju, odgovora još uvijek nema, a nama i dalje ostaje azurna dolina puna dima.

 

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dokument

 

Zelena stranka zelena alternativa, PR

 

rupnik zeleni rockwool agencija za zaštitu tržišnog natjecanja