Rupnik: Rockwool kupuje vrijeme

Rupnik: Rockwool kupuje vrijeme

23.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

POTPIĆAN - Iza opravdanja da je tehnički pregled u Rockwoolu prekinut zbog nedostatka sirovine za proizvodnju zapravo se krije kupovanje vremena kako bi tvornica kamene vune pokrila eventualno otkrivene propuste inspekcije i dobila uporabnu dozvolu, kazao je Anton Rupnik, predsjednik Zelene stranke-zelene alternative, jučer na konferenciji za novinare u Potpićnu. Ovaj žestoki kritičar danske tvrtke - protiv kojeg Rockwool vodi i sudski spor zbog povrede prava osobnosti - apelirao je na kolege iz Županijske skupštine da hitno sazovu izvanrednu sjednicu kako bi se ondje odgovorni iz resornog ministarstva izjasnili o njegovim zahtjevima koje su skupštinari prihvatili.

- Samo bi se tako povelo pitanje odgovornosti za kršenje osnovnih ustavnih prava na zdrav život mještana iz okolice tvornice, dodao je Rupnik te ukazao na to da, kad se već želimo povoditi europskim primjerima, u Sloveniji referendum uspijeva progurati, kako je istaknuo, »banalna strančica« i to bez peticije, a »u nas je zanemareno svojedobno prikupljenih više od šest tisuća potpisa građana«.
- Bili smo ispunili sve zakonske kriterije za raspisivanje referenduma, a kao pojašnjenje se u nedavnom dopisu Đurđe Adlešič, potpredsjednice Vlade, spominje samo da nema izjašnjavanja građana jer je riječ o državnom interesu. Kako, kada u ugovoru između Rockwoola, Općine Pićan i Županije stoji da se radi o lokalnom interesu, pita se Rupnik.
Simptomatičnim ocjenjuje činjenicu da, kako veli, Rockwoolove mjerne stanice u Zajcima i Čambarelićima povremeno ne rade, i to baš kad vjetrovi k njima usmjeravaju dimni ispust.

Kristina Đurović, predsjednica pićanskog vijeća i liderka lokalnog ogranka udruge Ekop Istra, nije željela ulaziti u točnost rezultata mjernih stanica. Tek je napomenula da one sigurno nisu dovoljne za mještane koji se ne mogu pomiriti da, kako tvrde iz tvornice, žive u normalnim uvjetima. »Neka oni i njihova djeca probaju živjeti u ovakvim okolnostima«, savjetovala je ona.

I. RADIĆ

rupnik politika ekop istra kristina đurović zajci čambarelići mjerne stanice zeleni rockwool