Rupnik: Država zbog Plomina 1 treba sankcionirati HEP!

Rupnik: Država zbog Plomina 1 treba sankcionirati HEP!

12.4.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

"Suglasni smo da našoj zemlji treba energija. To nitko ne spori, no žalosno je da država ne kani ništa poduzeti kako bi zaustavila aktiviranje termoelektrane Plomin1 koja je trebala biti zatvorena još 2015. godine. Najavljena rekonstrukcija zastarjele termoelektrane je van svake pameti i država bi zbog toga trebala sankcionirati HEP", poručio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Zelenog saveza Josip Anton Rupnik koji godinama upozorava na štetnost plominskih termoelektrana na ugljen. Naglasio je da se cijela Europska unija okreće korištenju obnovljivih izvora energije, a mi i dalje dovlačimo uvozni ugljen i prljavu industriju.

- Europa se konačno probudila i rekla NE ugljenu, a ovo što s Plominom radi Hrvatska je katastrofa. Kompletna država je zakazala po pitanju korištenja alternativnih izvora energije, što ne čudi jer zna se da sunce i vjetar ne donose proviziju, kaže Rupnik. Tvrdi da u pozadini rekonstrukcije plominske "jedinice" stoji interesni lobi, te da je Plomin 1 jedan od najvećih zagađivača u Hrvatskoj, iako na svega pet kilometara od plominske luke prolazi plinovod.

- Obavezni smo zbog sebe i budućih generacija zaštiti prostor, radi opstanka i zdravijeg života. Postavlja se pitanje tko je toliko lud da i dalje želi uvoziti štetne energente i na taj način osporavati iskorištavanje domicilnih obnovljivih izvora. Prilikom gradnje Plomina 2, HEP je građanima obećao realizaciju 21 projekta među kojima su i igralište za golf , društveni dom, no ništa od toga nije realizirano, isto kao što nikada nije bilo poznato koliko je od gradnje plominske "dvojke" zaradio njemački izvođač RWA, tvrdi Rupnik.

Podsjetio je da je u županijskom Prostornom planu izričito definirano da se prilikom gradnje nove termoelektrane ili rekonstrukcije postojeće, moraju koristiti obnovljivi izvori energije ili plin. Poznato je da je plin daleko čišći energent i putem uvođenja sustava kogeneracije može se duplo bolje iskoristiti, što je osobito došlo do izražaja kada smo počeli crpiti plin na sjevernom Jadranu, veli Rupnik. Podsjeća da je još prije 28 godina izrađena prva studija o korištenju energije vjetra na području Valture, a sva potrebna oprema mogla se, da je bilo volje, proizvoditi u Hrvatskoj i to u Uljaniku u tvornici TESU.

- Njihov pogon trebao je postati jedan od glavnih proizvođača opreme za obnovljive izvore energije, a da je to bilo realizirano Uljanik danas ne bi došao u ovako negativnu situaciju i ne bi bilo otpuštanja radnika, istaknuo je predsjednik Zelenog saveza. Zaključio je da će se o najavljenom produženju rada TE Plomin 1 govoriti na sjednici Županijske Skupštine te se nada da će se zauzeti jasan stav protiv najavljenog scenarija o produženju rada termoelektrane za narednih 15 do 20 godina. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

antun rupnik te plomin te plomin 1 hep politika