Runko traži novi natječaj za 80 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u Čepić polju

Runko traži novi natječaj za 80 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u Čepić polju

15.10.2014. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Načelnik Općine Kršan Valdi Runko nedavno je uputio pismo kojim od Ministarstva poljoprivrede i Agencije za poljoprivredno zemljište, odnosno ministra Tihomira Jakovine i ravnateljice Agencije Blaženke Mičević traži poništenje natječaja na kojemu je 80 hektara zemljišta u Čepićkom polju dano u zakup Obiteljsko poljoprivrednom gospodarstvu Radice Petrović iz Zaprešića, koja na njemu namjerava podići nasade oraha i maslina.

 

Agencija je tu odluku donijela još u srpnju, ali Runko sada ponovno traži poništenje i to zbog kako kaže: (ton – Valdi Runko). Ti su ljudi, tih 10-tak, 20-tak OPG-a: (ton – Valdi Runko 1). On stoga upozorava: (ton – Valdi Runko 2). Inače, u dopisu upućenom ministarstvu i Agenciji Runko upozorava da gospodarski program OPG-a Radice Petrović nije usklađen s Gospodarskim programom Općine Kršan, jer na toj proizvodno-tehnološkoj cijelini nisu predviđeni dugotrajni nasadi, posebice stoga jer je ona izložena nisim zimskim temperaturama  i buri.

 

Gospodarski program OPG-a Radice Petrović, kaže u dopisu Runko čisti je promašaj ili pak uračunljiva kalkulacija na uštrb i nesagledivu štetu Općine, Istarske županije i Republike Hrvatske. On nadalje upozorava kako je Gospodarski program Općine Kršan izradio Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča, a kojim je na tom području predviđen razvoj ratarske poljoprivredne kulture.

 

Runko također ukazuje na sukob interesa i mogućnost pogodovanja prilikom dodjele zemljišta. Naime, Petrović je na natječaju ostvarila dodatne bodove prijavivši kao agronoma u OPG-u svog supruga Tomislava Petrovića, koji je voditelj Odjela za ekološku i integriranu proizvodnju Uprave ruralnog razvoja u Ministarstvu poljoprivrede. Sumnja da je pravi razlog zakupa ostvarivanje državnih potpora i namjerava o tome obavijestiti Državno odvjetništvo.

 

On zahtijeva i žurno sazivanje sjednice Povjerenstva za dodjelu u zakup poljoprivrednog zemljišta, te raspisivanje novog natječaja za tih 80 hektara zemljišta koje je dobilo OPG-  Radice Petrović. O svemu ovome načelnik Općine Kršan obavijestio je i istarskog župana, kao i predsjednika Županijske skupštine, a zatražit će i pomoć istarskih saborskih zastupnika. Za sada odgovora od nadležnih nema.

 

 

čepićko polje poljoprivredno zemljište opg radica petrović općina kršan agencija za poljoprivredno zemljište