Rudarstvo na Labinštini potaknulo je multikulturalnost i multietičnost

Rudarstvo na Labinštini potaknulo je multikulturalnost i multietičnost

1.3.2010. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Kultura

Ove subote u Malom kazalištu „Circolo“ održana je svečanost povodom obilježavanja sedamdesete godišnjice velike rudarske tragedije u Raši. Tada je u eksploziji metana poginulo je 185 rudara. Domaćin skupa bila je tradicionalno Zajednica talijana Giuseppina Martinuzzi. Prof. Milo koja je istraživala rudarsku industriju u Istri između dva rata između ostalog istaknula je kako se vjeruje da je do eksplozije došlo zbog ljudske pogreške, odnosno da je jedan od rudara zapalio šibicu te izazvao eksploziju.

Gradonačelnik Grada Labina, Tulio Demetlika podsjetio je kako je 400 godina rudarenja na Labinštini bilo temelj razvoja ovoga kraja. Mišljenja je da rudarska tradicija nikako ne smije otići u zaborav već je treba pretvoriti u brend Labinštine. Zahvaljujući rudarstvu Labin je danas multikulturalna i multietnička sredina.

 

Demetlika je kazao kako su pri ulasku u jamu rudari bili jedinke sa različitom vjerom ili nacionalnosti no po izlasku svi su bili jednaki, crni od karbona. Načelnik Općine Raša, Josip Knapić kazao je kako je netom prevedena knjiga na hrvatski jezik, „Raša, 28. veljače 1940.“, upalila vatru koja i danas gori. U nastavku je citirao poznati stih Danijela Načinovića „…sunce ni bilo nikada va kove...“ Predsjednik tršćanskog Kluba „Istra“ Livio Doriga kazao je kako njihov klub svake godine obilježi 2. ožujka, što će bit slučaj i ove godine. Isabella Flego, književnica rodom iz Raše zbog neodgodivih obveza ove je godine izostala sa svečanosti, no njenu je pjesmu, interpretirala Amneris Ružić.

 

dan rudara rudarstvo rudarska tragedija livio doriga amneris ružić daniela mohorović