Roman Carić u Plominu predstavio treću točku svog programa za #NoviSmjerOK!

Roman Carić u Plominu predstavio treću točku svog programa za #NoviSmjerOK!

8.5.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nezavisni kandidat Roman Carić za načelnika Općine Kršan danas je objavio treću, a ujedno i posljednju točku svog programa pod nazivom „DRUŠTVENI STANDARD“. Riječ je o djelu programa koji donosi 11 koraka za razvoj i bolji životni standard svih mještana Općine Kršan.

Dužnost svake općine je da omogući normalan život svakom stanovniku. Općina s toga mora omogućiti svakom žitelju da društveni standard u općini ne pada, već raste iz godine u godinu.

Potrebno je pomoći mladima, ali ne samo u smislu financijske pomoći, nego ih treba i

motivirati kroz vidljivi napredak općine i njezino razvijanje. Svakog dana vidimo i problem kod mladih obitelji u smislu rješavanja stambenog pitanja i to je jedna od ključnih poveznica (uz nemogućnost pronalaska posla) zašto se mladi iseljavaju. Iako je to problem na razini države, vjerujemo kako mi kroz naše korake i bolju učinkovitost možemo pridonijeti rješavanju ovakvih situacija. Dalje, postoji i problem kod starijih i pružanju adekvatne pomoći. Postoji još problema, odnosno nedostataka kod svake skupine žitelja Općine Kršan, ali nećemo se

fokusirati na te probleme, već ćemo se fokusirati na ono što mi možemo i što mi hoćemo

napraviti kako bi sve te probleme uspjeli riješiti u što većoj mjeri.

Zato u ovom djelu programa, donosimo 11 ključnih koraka za bolje sutra u Općini Kršan.

 

1. Pomoć mladim obiteljima pri rješavanju osnovnog stambenog pitanja

2. Veća izdvajanja za novorođenčad

Donosimo poticajne demografske mjere za obitelji i mlade (izdašne novčane nagrade za novorođenu djecu, novčane potpore za obitelji s više djece, financijska pomoć kod rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji, besplatan dječji vrtić, besplatne knjige i školske potrepštine za djecu svih uzrasta, besplatan učenički prijevoz)

3. Projekt #CentarOK

Pokrećemo projekt osmišljen kao mjesto okupljanja mještana u centru svakog naselja. Iako postoje već neki primjeri u veći mjestima, kao što je Kršan, Vozilići, Plomin, ovakav sadržaj životno nedostaje u Plomin Luci, Kožljaku, Šušnjevici, Čepiću, Lazarićima, ali i manjim mjestima u Općini.

Odabrat će se po jedna lokacija, gdje će se tipski, urediti prostor za koji će služiti kao dječje igralište ali i kao prostor za okupljanje mladih i ostalih mještana. Neće se uređivati jedno po jedno, stihijski, već će se radi uštede na vremenu, ali i naravno na cijeni, izraditi jedan tipski projekt za uređenje i opremanje prostora za omladinu ali i okupljalište ostalih mještana.

4. Veće stipendije za učenike i studente

Povećavamo učeničke i studentske stipendije, te se bavimo poticanjem znanja, izvrsnosti i mogućnosti zapošljavanja mladih kroz nove programe stipendiranja.

5. Veća i ravnomjernija izdvajanja za sport

6. Veća i ravnomjernija za udruge u kulturi

Ulažemo u razvoj sportske infrastrukture i rad sportskih klubova i udruga, te dajemo izdašnije potpore udrugama mladih i udrugama u kulturi.

7. Uvođenje mobilne aplikacije i novog web sustava

Uvodimo mobilnu aplikaciju i web sustav za bržu prijavu problema, kao i live chat za komunikaciju s općinom za brži dolazak do informacija. Također uvodimo novi web sustav s mogućnošću registracije i prijave korisnika (za stanovnike Općine Kršan) u svrhu najtransparentnijeg poslovanja.

8. Električne punionice za automobile

Sukladno novim tehnološkim promjenama, uvodimo na ključne lokacije električne punionice automobila.

 9. Stvaramo pametna sela

Rješavamo pitanje sporog interneta uz uvođenje brzog interneta. Uvodimo nove ekološke standarde, poput pametne, led rasvjete u svim naseljima (postupno). U fokusu će nam biti i stara, ruševna sela koje treba pretvoriti u digitalne lokacije uz stambeno / poslovnu namjenu poštujući kulturu i tradiciju.

10. Veća izdvajanja za socijalni program

Više izdvajamo za njegu i skrb o najstarijim mještanima, kroz poticanje i rad udruga za pomoć starijim osobama, radionicama za starije osobe, njegu u kući, dnevna druženja te ostale vidove srodnih usluga, budući da sve starije osobe najradije borave u svom domu i poznatom okruženju.

11. Veće naknade za umirovljenike

Isplaćivanje naknada za Božić i Uskrs, prema imovinskom cenzusu: umirovljenicima s mirovinama do 2,500,00 kn, domaćicama i nezaposlenim osobama, isplatit ćemo kn 500,00 kn za Božić i Uskrs, umirovljenicima s mirovinom do 4.000,00 kn 300,00 kn, a onima s mirovinom preko 4.000,00 kn, simboličnih 100,00 kn.

Roman Carić


izbori2021 lokaln izbori općina kršan načelnik općinsko vijeće roma carić program društveni standard