Roman Carić, načelnik općine Kršan: KAPITALNIH PROJEKATA NEĆE BITI DOK SE NE RIJEŠE MALI PROBLEMI

Roman Carić, načelnik općine Kršan: KAPITALNIH PROJEKATA NEĆE BITI DOK SE NE RIJEŠE MALI PROBLEMI

29.1.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Iza Romana Carića, nositelja liste grupe birača koji je uvjerljivo pobijedio u općini Kršan u utrci za općinskog načelnika, šest je mjeseci na toj funkciji, a ispred njega mnogobrojni planovi i projekti. "Iskreno, iza mene osobno, poslovno, karijerno ali i privatno, jedna je izrazito naporna, ali i izazovna i naravno uspješna godina. Ono što je najbitnije jest činjenica da sam u velikom dijelu bio upoznat s procesima koji se odvijaju u Općini Kršan, problemima, slabostima, ali i mogućnostima. Upravo ta činjenica bila je presudna da promjenom vlasti, Općina Kršan nije stala, kao što je to bilo skoro pa pravilo u lokalnim sredinama i gradovima u kojima se dogodila promjena vlasti. Naprotiv, krenuli smo dalje još brže i odlučnije, iz pete u šestu brzinu, na realizaciji našeg programa i hvatanju u koštac s nagomilanim problemima, koji bi se ionako uskoro nakon izbora bili pojavili, bez obzira tko bio na vlasti", rekao je uvodno načelnik Carić.

Bolja komunikacija sa žiteljima

Ovako, tvrdi, nije praktički izgubljen niti dan na politička ili neka druga prepucavanja, već su odmah prionuli poslu i mijenjanju Općine Kršan na bolje, sve u korist žitelja Općine Kršan. Inače, Carić je u općinskoj administraciji radio kao pravnik i jedno vrijeme bio i zamjenik dugogodišnjeg načelnika Valdija Runka.

- Ono na čemu smo prvo počeli raditi i usmjeravati pažnju je poboljšati komunikaciju s našim sugrađanima, bilo putem osobnih kontakata, primanjima u uredu načelnika pa do bolje digitalne komunikacije putem medija i društvenih mreža. To je ujedno bila i jedna od glavnih okosnica kampanje 'Novi smjer OK'. Osobno smatram da je dostupnost načelnika, naravno i općinske uprave, svakom građaninu imperativ, kao i transparentnost u radu, na način da svaki građanin ima isti tretman i da se niti jedan problem naših mještana ne smije zanemarivati niti ignorirati. Problemi nažalost postoje i potrebno ih je rješavati, neke interventno, neke vatrogasno, a neke sustavno i uz dobro planiranje. Kao načelnik imao sam prilike proteklih mjeseci saslušati i upoznati se s, bez pretjerivanja, stotinama životnih problema i potreba naših mještana, za koje jednostavno očito do sada nije bilo sluha. Niti jedan problem naših sugrađana nije nebitan ili mali da bi se ignorirao ili stavljao u ladicu. Međutim, ono što očekujem od naših, mojih sugrađana je u prvom redu strpljenje. Zaista je teško, a ponekad skoro i nemoguće, sve te potrebe i probleme koje su stajale godinama te koje se, budimo iskreni, nisu rješavali kada i kako je to trebalo, da ne kažem zanemarivali, riješiti u 7, 15 ili 30 dana. Nažalost, čarobna formula za to ne postoji, kaže nadalje Carić.


Povećan broj stipendija

Kad bi mogli riješiti sve probleme odjednom i brzo, dodaje, naravno da ne bi ni čekali ni trena, međutim to jednostavno nije tako.

- Još za vrijeme kampanje nastojali smo prikazati da se neke stvari neće moći ad hoc riješiti, kako zbog raznih pravnih prepreka, tako i zbog postojeće birokracije. Međutim, to nije, niti će nas obeshrabriti. Od kad smo krenuli, počeli smo s malim, ali odlučnim, konkretnim i vidljivim koracima koji aktivno utječu na život svih mještana Općine Kršan. Ono što jer najbitnije, uspjeli smo izvršiti, pokriti, poplaćati sve obveze iz 2020. i prve polovice 2021. godine, u iznosu od preko šest milijuna kuna, a koje su naravno stigle na naplatu ove godine. Nemojmo zaboraviti niti ovrhu od strane RH prema Općini Kršan od 350.000 kuna, koja me još uvijek ''peče'. Međutim, podignuli smo stipendije, riječ je o devet novih stipendija za učenike srednjih škola u iznosu od 500 kuna mjesečno, u kojima su prvi puta uključena i deficitarna zanimanja, te deset novih stipendija za studente, a koji su od ove godine povećane s 850 kuna na tisuću kuna mjesečno. Uz postojeće nove stipendiste, Općina Kršan nastavlja sa isplatom 11 učeničkih stipendija, odnosno s nastavkom isplate 27 studentskih stipendija, ili ukupno 57 stipendija, za što je u proračunu Općine Kršan predviđeno 600 tisuća kuna. Povećali smo i izdatke za umirovljenike na temelju imovinskog cenzusa, domaćice i nezaposlene. Također, osobama težeg materijalnog statusa, invalidima i osobama koje spadaju u skupinu socijalno ugroženih osoba, isplatit će se prigodne dodatne naknade ovisno o težini situacije s napomenom da je iznos ukupne financijske pomoći, uključujući božićnice, ograničen na iznos do najviše 800 kuna po pojedinom korisniku. Pravo na navedenu prigodnu financijsku potporu ostvarilo je nešto manje od tisuću korisnika što znači da je ovom mjerom obuhvaćana trećina naših mještana, za što je izdvojen iznos od 280.000 kuna, gotovo u dahu pojasnio nam je načelnik Carić.


Više Glas Istre (Branko Biočić)roman carić politika općina kršan kršan projekti