Roditelji malog Davida Krušvara zahvalni svima koji su donirali novac za njegovo liječenje

Roditelji malog Davida Krušvara zahvalni svima koji su donirali novac za njegovo liječenje

26.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Liječenje dječačića preuzela je Nela Sršen iz tima za transplantaciju jetara u bolnici u Padovi. Sršen se nada da bi unutar mjesec dana mogli naći donora.

Stanje 6-mjesečnog Davida Krušvara, koji se s majkom od 20. listopada nalazi u Padovi i iščekuje transplantaciju jetara, i dalje je teško, ali stabilno.


- Čekamo donora jetara da bismo što prije obavili transplantaciju, rekao nam je jučer Davidov otac Denis. Zahvalio je svima koji su uplatili novac za Davidovo liječenje, a posebno Buzećanima, koji su pokazali da mogu i žele pomoći u nevolji. Davidovo liječenje preuzela je Nela Sršen iz tima za transplantaciju jetara u bolnici u Padovi. Sršen se nada da bi unutar mjesec dana mogli naći donora.
U humanitarnim akcijama održanim pod koordinacijom Grada Buzeta u svega dva i pol tjedna sakupljene su čak 894 tisuće kuna, od čega je prvi dio od 246 tisuća već plaćen bolnici u Padovi, što je bio preduvjet da se Davida stavi na listu čekanja za transplantaciju. Obitelj Krušvar ne zna koliko će iznositi ukupni troškovi liječenja i boravka u Italiji pa želi li netko još uplatiti sredstva na žiro račun, to i dalje može učiniti. Roditelji malog Davida obvezali su se da će novac koji preostane donirati drugom bolesnom djetetu. Davidova teta Dubravka Črnac Dujanić kaže da još nema službenih informacija o tome hoće li i koliko HZZO participirati u ukupnoj cijeni zahvata.


Priča o malom dječačiću koji se bori za život ujedinila je mnoge u želji da mu se omogući liječenje. Ubrzo po Davidovom rođenju ustanovljeno je naime da je dječačić bolestan. Pretrage su pokazale da mu nedostaje enzima zaduženog za razgradnju bilirubina u krvi pa je obolio od žutice i ciroze jetara. Roditelji su tražeći pomoć uspostavili kontakt s pedijatrijskom klinikom u Padovi, gdje su nakon niza pretraga zaključili da život malog Davida može spasiti samo hitna transplantacija jetara.

G. ČALIĆ ŠVERKO

 

David Krušvar Buzet transplatacija Nela Sršen Padova liječenje humanost donacije