Rockwoolu nitko nije želio odgovoriti na 27 mailova

Rockwoolu nitko nije želio odgovoriti na 27 mailova

30.11.2010. // Net.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

''Hrvatskoj nije nedostajalo investicija niti novca, ali smo ga krivo potrošili. Investirano je oko 28 posto BDP-a, a u zemlje u okruženju manje od toga, a danas imaju veći gospodarski rast'', kaže Ljubo Jurčić.

Jurčić je na okruglom stolu ''(Ne) želimo strana ulaganja?'' dodao da to znači da je novac krivo potrošen, odnosno da je "struktura investicija kriva".

"Cesta je lijepa, ali ako po njoj nema tko putovati, onda je to bačen novac", rekao je Jurčić, aludirajući na izgradnju stotina kilometara autoceste koja izvan turističke sezone zjapi poluprazna. Naveo je kako za razliku od Hrvatske, koju su preplavile neproduktivne investicije, u Sloveniji se njih čak 45 posto od ukupnih ulaganja odnosi na prerađivačku industriju. U Hrvatskoj je taj postotak od 11 do 15 posto ukupnih investicija, a sličan je postotak i kada su u pitanju ulaganja u trgovinu.

"Kriva struktura, odnosno ulaganje u infrastrukturne projekte oslabilo je investicijski potencijal za budućnost", zaključio je Jurčić.

Svaki dan stižu primjedbe zbog neučinkovite administracije


Glavni direktor HUP-a Bernard Jakelić potvrdio je da u Hrvatsku udrugu poslodavaca svakodnevno stiže velik broj primjedbi, kako domaćih tako i stranih investitora, koji su na svojevrsnom stand byu, "zahvaljujući" našoj administraciji koja je neučinkovita na svim razinama.

"Optimist sam jer mislim da nam fali malo. Vrlo jednostavne stvari se u sustavu moraju korigirati", rekao je Jakelić, ističući da problemi nisu dramatični te da se lako mogu riješiti. Jakelić je naveo kako je trenutno oko 200-injak privatnih projekata na čekanju jer je došlo do administrativnih problema koji su se ispriječili na svim razinama, od ministarstva do lokalne uprave.

Podsjetio je da je HUP nedavno uveo help desk telefon za poduzetnike koji imaju problema s realizacijom svojih investicija.

Rockwoolu zapaprili – 1000 posto skuplja komunalna naknada?


S kakvim se problemima investitori susreću u Hrvatskoj najbolje pokazuje primjer Rockwoola. U tvornicu kamene vune uloženo je preko 100 milijuna eura, a danas su izloženi ogromnim pritiscima lokalne zajednice.

Glasnogovornica Rockwoola Anđelka Toto Ormuž rekla je kako su lokalne vlasti zonu u kojoj je izgrađena tvornica proglasili industrijskom, a potom su se predomislili. Nakon brojnih prosvjeda i prekida proizvodnje u tvornici u Pićanu, sada će im, tvrdi, povećati komunalnu naknadu za čak 1000 posto. To povećanje se, tvrdi, ne odnosi na druga poduzeća.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač kazao je da će u slučaju Rockwoola iz lokalne zajednice i dalje postojati otpor, ali da će pod uvjetom da ne postoji nikakva opasnost za okoliš Ministarstvo pomoći da kompanija dobije sve potrebne dozvole.

Jakelić je kazao da smatra da je Rockwoll primjer opstrukcije investicija. Prema saznanjima HUP-a, predsjedniku uprave te kompanije nitko nije odgovorio na čak 27 mailova.

"Nedopustivo je da se takve stvari događaju. U ovom slučaju gazi se uloženih 100 milijuna eura", rekao je Jakelić.

Posvuda empatija
Dragan Lazukić, član nadzornog odbora Sunčanog Hvara, podsjetio je da je Orco grupa u Sunčani Hvar uložila 55 milijuna eura. Bez obzira kako će se završiti agonija te turističke kuće, kaže, Hvaru će ostati obnovljeni hoteli i infrastruktura.

"Zadnjih godina je bilo problema, a najveći problem je loša komunikacija centralne i lokalne vlasti. Pasivnost centrale vlasti je omogućila opstrukciju od strane lokalne vlasti", rekao je Lazukić, ističući da su zbog problema s neriješenim vlasništvom zaustavljena daljnja ulaganja Orco grupe.

Loša iskustva iznio je i Julian Ogrin, predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska. Telekomunikacijska kompanija do sada je u Hrvatsku ukupno uložila više od pet milijardi kuna, od čega oko tri milijarde kuna u razvoj 3G mreže. Ove godine uložit će se dodatnih 200 milijuna kuna, najviše u Istarskoj županiji, a realizacija projekata, upozorio je, "zapinje" zbog problema s vlasti.

"Suočavamo se problemima. U Vladi su puni empatije, a iste reakcije i odgovore dobivamo u županiji", rekao je Ogrin i objasnio da ih, kada zapne, na kraju upućuju na lokalnu upravu.

Jesmo li bez cilja?


Ljubo Jurčić kaže da je problem što Hrvatska nema nacionalnu strategiju upravljanja prostorom i obrazovanja stanovništva. Da smo se izgubili u bespućima ekonomske politike, smatra i Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine, koji kaže da je nužno odrediti koji će sektor biti ključan za gospodarski razvoj zemlje.

Optimistični ministar Popijač pohvalio se da svakodnevno kompanije i financijske kuće pokazuju interes, ali nije želio precizirati tko je konkretno zainteresiran za ulaganja u Hrvatsku.

Ostaje pitanje kako privući investitore da zaista dođu u Hrvatsku, kako administraciju učiniti učinkovitom, i izbjeći sklapanje loših ugovora, jer, uz svu dobru volju, kako je rečeno u hotelu Antonović gdje se održao okrugli stol, ne može se raditi na obećanje.

A neki od investitora, kako se čini, djelomično su krivi za probleme u kojima su se našli jer biznis zasnivaju upravo na obećanjima. Primjerice, spremni su čekati godinama da lokalna vlast poljoprivredno zemljište pretvori u građevinsku zonu.

 

:)

Slika preuzeta s:  http://pticica.gorila.hr/slike/svitanje/556616

Rockwool Istra Pićan investicija odgovor