Rockwoolove tajne

Rockwoolove tajne

23.5.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Za Rockwool je vezano toliko tajni da je to pravi misterij:

Prva tajna bio je ugovor Rockwool-IDA-Općina Pićan, kojim je Rockwoll došao do zemljišta i ''''dozvole'''' za gradnju tvornice. Danas se taj ugovor ''''vrti'''' na i-netu, i svi koji su ga skrivali tvrde kako nikad nije bio tajan, iako to na njemu piše.

Druga tajna bila je elaborat "studija utjecaja na okoliš". Široj javnosti bila je dostupna ''''skraćena verzija'''' što znači ništa. Svi zahtjevi sumnjičavih da se studija objavi, odbijani su sa obrazloženjem da je studija intelektualno vlasništvo i kao takva zaštićena !? Pronađite neko intelektualno vlasništvo na primjer film, pjesma, knjiga … koje se napravi i stavi pod ključ. Skrivana je da bi se primjedbe koje se sad stavljaju na rad tvornice mogle nazvati ''''naknadnom pameću'''', i samim time kao takve degradirale. ''''Intelektualnost'''' studije je postala vidljiva kada je Rockwool prvi puta zadimio, pa se je više nije moglo skrivati. Sada kada više ljudi ''''čačka'''' po njoj sve više se dolazi do zaključka da je studija bila zadovoljavanje zakonske forme, i da je nitko neće ozbiljno pročitati. U jednom prethodnom napisu sam dokazao da je cost-benefit negativan za društvenu zajednicu. Prof. Uršić, u svom napisu "Što sada" koji je izašao povodom dana planete Zemlje, dokazuje da je emisija polutanata, a time i otrova 5 (pet) puta veća od prikazane u studiji i da će zrak biti 3 do 10 puta lošiji od druge kategorije – valjda neka Rak-kategorija. Podsjetimo se u ''''Intelektualnoj'''' studiji stoji cost-benefit pozitivan za 2, a ispostavilo se da je NEGATIVAN za 3 milijuna eura na godinu, kakvoća zraka će biti prve a ispostavilo se da će biti neka Rak-kategorija – i stvarno: Što sada?

Oko Rockwolla su i obične stvari tajna.
U zadnje vrijeme doznao sam neke ''''tajne'''' o ljudima koji intenzivno pružaju otpor Rockwoolu. Kad sam ih provjerio, shvatio sam da te ''''tajne'''' otkriva Rockwool navijački tabor, ako uopće kao takav postoji, prije bi se moglo reći da se radi o pojedincima koji vrše ''''diverzije'''' unutar onih koji nastoje očuvati svoj okoliš i svoje zdravlje. Isprobana je praksa kompromitiraj osobu, natjeraj je da se brani pa neće imati snage da tebe napada. Lažna kompromitiranost stvara unutrašnje nepovjerenje, slabi kohezioni faktor grupe i u konačnici dovodi do njenog raspada – to je upravo ono što želi Rockwool: razjedini građane i zagađuj.

Pred desetak dana je Načelnik općine Pićan potpisao (tajan) ugovor o donaciji sa Rockwoolom, za uređenje parka i igrališta. Bilo bi daleko praktičnije da je Rockwool sufinancirao izgradnju mrtvačnice. Ugovor Franković nije prezentirao vijeću, a kad sam ga pitao zašto? Odgovorio je da je to stav poglavarstva, i da nema potrebe da ide na vijeće. Obrazloženje je kako od Rockwola treba uzet sve što se da uzet. Čovjek očito nikad nije čuo za Fausta (Goethe). Poručio sam mu da sam mu oprostio kupnju vlasti sa mojim (poreznim) novcem ali da mu ne dopuštam da prodaje i moju (našu) dušu. Podsjetit ću: Vijeće je donijelo odluku da ne želi Rockwool u svom dvorištu. Ovakav stav Načelnika govori da ima namjeru prevariti ili Rockwool ili svoje sugrađane – u svakom slučaju nedostojan je povjerenja. Podsjetit ću i na to da je za potporu zahtjevu sa sazivanje sjednice prikupljeno oko 700 potpisa (potrebno je bilo 400), a nisu ni obiđeni ni svi građani općine. Iz ovoga je jasno kakav je stav građana, a vlast…? Pa ako vlast ne predstavlja građane treba je promijeniti, pa makar to bilo i godinu dana prije izbora.

Svaka tajna, prije ili kasnije, to prestaje biti. Tko zna što ćemo još doznat. U Hrvatskoj je moda tajiti pred javnošću ono na što javnost ima demokratsko pravo, pa sa zakašnjenjem doznajemo ugovore i ortake koji čak mogu imat i broj. Ipak volio bi doznat jednu (jedinu) tajnu, a to je dan kada će Rockwool otići.

 

http://smilovic.bloger.hr/

Foto: Barkun

 

tvornica Pićn Smilović kamena vuna Rockwool tajne ugovor blog