Rockwool nadomak dozvole za rad

Rockwool nadomak dozvole za rad

10.2.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Agencija za upravljanje državnom imovinom jučer je iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja primila uporabnu dozvolu za pristupnu cestu Tvornici kamene vune Rockwool, doznajemo od Mihaele Felker, predstojnice Ureda ravnatelja spomenute agencije.

Agencija priprema tekst ugovora o korištenju ceste koji namjerava potpisati s Rockwoolom u što kraćem roku. Tvornici je to posljednji uvjet za dobivanje uporabne dozvole za postrojenje. Točnije, stekla je sve uvjete za tehnički pregled, koji je vrlo zahtjevna i složena procedura u nadležnosti Ministarstva graditeljstva i Ministarstva zaštite okoliša te brojnih drugih ustanova i institucija, pa je realno očekivati da će do konačnog zelenog svjetla, ne bude li primjedbi, pričekati još nekoliko mjeseci.

- Uporabna dozvola nam prije svega znači sigurnost poslovanja jer ćemo moći bez ograničenja preuzimati narudžbe naših kupaca. Ona će također utjecati i na pozitivni razvoj imidža naše kompanije. Zaposlenicima ova finalna potvrda također puno znači jer je dolazak na posao po asfaltiranoj cesti puno ugodniji, a da ne govorimo o osamdesetak šlepera koji svakoga dana ulaze i izlaze iz tvornice. Ona će isto tako pozitivno utjecati na investicijsku klimu u Hrvatskoj jer su potencijalni investitori pratili našu priču i sretan završetak će zasigurno biti snažna i pozitivna poruka, kaže Anđelka Toto Ormuž, glasnogovornica Rockwoola.

Gradnja ceste duge oko 400 metara i vrijedne 6,5 milijuna kuna počela je u studenome prošle godine, a dovršena je krajem prosinca. Prema ugovoru o prodaji zemljišta sklopljenom 2005. između Općine Pićan i Rockwoola, trebala je biti izgrađena do kraja 2007. godine. Obvezu investiranja preuzela je Općina, a Ministarstvo gospodarstva namjeravalo je projekt u potpunosti financirati s osam milijuna kuna, što je bio dio od ukupno 20 milijuna kuna namijenjenih izgradnji infrastrukture Poduzetničke zone Pićan - Jug u kojoj se Rockwool nalazi.

Plan nije ostvaren zbog političkog preokreta: u srpnju te godine smijenjen je načelnik Branko Ružić, a nova vlast na čelu s današnjim načelnikom Ivanom Frankovićem stala je na stranu onih građana koji se protive radu tvornice zbog navodnog negativnog utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi. U tim je okolnostima stopiranje jedinog preostalog Rockwoolovog uvjeta za dobivanje uporabne dozvole i odbijanje cjelokupne državne financijske pomoći bilo logičan potez. Tvornica je u rujnu puštena u probni rad i u tom statusu posluje do danas. Kamioni joj pristupaju makadamskom cestom probijenom neznatno drugačijom trasom od nove prometnice.

Zbog neispunjene obveze država je 2008. tužila Općinu i odlukom općinskog suda u Labinu dobila vlasništvo nad zemljišnim česticama potrebnima za izgradnju ceste. Potom ih je predala Hrvatskom fondu za privatizaciju i zadužila ga za izgradnju. Zadatak je obavila spomenuta agencija, koja je 1. siječnja 2011. postala pravni slijednik Fonda.

O početka pokusnog rada tvornica je podvrgnuta nadzoru inspekcijskih službi i konstantnom mjerenju emisija koja nikada nisu pokazala prekoračenje zakonski dopuštenih količina. Unatoč tome, sve vrijeme prate je prosvjedi žitelja u okruženju zbog navodnog onečišćenja zraka, tla i vode. Silvan Juran, predsjednik Općinskog vijeća, kaže da uporabna dozvola za prometnicu, što povlači uporabnu dozvolu tvornice, ne mijenja apsolutno ništa u stavu Općine. Pićan je tužio Rockwool zbog navodnih štetnih emisija, a sudski proces je trenutno u tijeku na Trgovačkom sudu u Pazinu. (Robi SELAN)

 

Povezana vijest:

 Rockwool nakon sedam godina dobiva uporabnu dozvolu

 

rockwool uporabna dozvola tvornica pican