Rockwool: Inspektori pronašli samo manje nedostatke u konstrukciji

Rockwool: Inspektori pronašli samo manje nedostatke u konstrukciji

26.11.2007. // Poslovni dnevnik // Objavljeno u kategoriji Ekologija

U pićanskoj Tvornici kamene vune Rockwool, koja je sredinom rujna započela s probnom proizvodnjom, prošlog su tjedna boravile građevinska i inspekcija zaštite okoliša Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša te nakon objedinjenog nadzora donijele su odluku o prekidu probne proizvodnje sve dok se ne otklone nepravilnosti nastale tijekom građenja. Ovo nije prva zabrana rada koju je donijela ovlaštena inspekcija Ministarstva. Prva je uslijedila nakon prijava građana da se u okolini tvornice pojavio neugodan miris. Inspektorica je tada utvrdila da se incident dogodio prilikom kvara na dijelu postrojenja, ali taj je kvar navodno otklonjen i s probnim radom se nastavilo.

Bez filtera

Međutim, prigovori i prijave pojedinaca i udruga zelenih nisu prestajali, pa su prošlog tjedna dvije inspekcije tijekom dvodnevnog pregleda utvrdile da investitor, Rockwool Adriatic d.o.o., nije u jednom dijelu projekta poštivao odobrenu građevinsku dozvolu. Konkretno, riječ je o tome da je dimovna cijev spojena s peći za sušenje i učvršćena na tridesetmetarski dimnjak mimo rješenja građevinskom dozvolom, pa navodno postoji mogućnost ispuštanja plinova iz peći bez filtera u zrak. Građevinska inspekcija naložila je investitoru da otkloni sve uočene nedostatke, pa će tek onda moći nastaviti s probnim radom. Potražili smo komentar od direktora Rockwoola Pićan Bartisza Stentofta, koji je vikend provodio u Italiji, gdje mu živi obitelj, te od njegova pomoćnika Nevena Vlašića, a oni su nas uputili na svoje bliske suradnike. "Kako inspekcija za zaštitu okoliša dosad nije našla zagađenja u okolišu koja bi prelazila zakonom dopuštene veličine, već samo manje nedostatke u samoj konstrukciji, uvjereni smo da bi ova probna proizvodnja prošla bez ovakvih pritisaka da se nije umiješala politika u ovo predizborno vrijeme, što su u Rockwoolu očito podcijenili, kao i prilikom samog dolaska u Istru senzibiliziranost ovdašnjeg stanovništva za zaštitu okoliša, forsirajući početak rada tvornice. Međutim, činjenica je da probna proizvodnja služi otklanjanju eventualnih nedostataka. Pojedini stručnjaci cijene da je i ovo što je sad pronađeno u konstrukciji odvoda bolje rješenje od predviđenog glavnim tehnološko-strojarskim projektom, ali ne poričemo da se investitor trebao strogo pridržavati odobrene dokumentacije", kažu u agenciji Madison.

Dobro iskalkulirati

Na pitanje što je s oblakom dima koji se prema tvrdnjama žitelja svakog jutra nadvije nad dolinom Pićanštine, isti izvor tvrdi da je riječ o ispuštanju pare, a ne štetnih plinova, ali taj problem u Rocwoolu namjeravaju riješiti korištenjem te pare u zatvorenom krugu kao toplotnu energiju. U vezi s nedavnom pojavom mirisa amonijaka u Madisonu tvrde da se to zaista nakratko pojavilo, ali ne u opasnom obliku. Budući da se u javnosti postavlja pitanje poreznih, komunalnih i drugih poticaja Rockwoolu, odgovor je da su poticaji u hrvatskom gospodarstvu uhodana i dobrodošla mjera, kako u cilju privlačenja inozemnih investitora tako i pomoći domaćim poduzetnicima da lakše ulaze u poduzetništvo. U svakom slučaju, u igri je ulaganje više od sto milijuna eura i tristotinjak novih radnih mjesta.

Rockwool zagađivač inspekcija gospodarstvo filteri konstrukcija Pićan