Rockwool bespravno gradio i zagađivao?

Rockwool bespravno gradio i zagađivao?

24.11.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Investitor je mimo građevinske dozvole u dimnjaku postavio cijev spojenu s peći za sušenje i očvršćivanje. Na taj je način ostvarena mogućnost da se dimovi nastali u peći ispuštaju direktno u atmosferu bez prethodne obrade, navodi inspekcija.

Građevinska inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva utvrdila je da se tvornica kamene vune Rockwool, odnosno njezin dio, gradi protivno konačnoj, odnosno pravomoćnoj građevinskoj dozvoli. Zbog čestih pritužbi građana na neugodan miris u blizini tvornice u srijedu i četvrtak obavljen je objedinjeni nadzor građevinske inspekcije i inspekcije zaštite okoliša. Na temelju Zakona o prostornom uređenju i gradnji građevinska inspekcija je postavljanjem posebnog službenog znaka na tvornicu naredila zatvaranje gradilišta. Naredba se, navodi se u jučerašnjem priopćenju Ministarstva, odnosi i na pokusni rad kao završnu fazu građenja.

Dimovodna cijev nepropisno spojena

- Pregledom tehničke i upravne dokumentacije, obilaskom gradilišta te usmenom raspravom sa sudionicima gradnje utvrđeno je da je investitor Rockwool Adriatic d.o.o. mimo odobrene građevinske dozvole u 30-metarskom dimnjaku postavio dimovodnu cijev spojenu s peći za sušenje i očvršćivanje. Na taj je način ostvarena mogućnost da se dimovi nastali u peći ispuštaju kroz 30-metarski dimnjak direktno u atmosferu bez ikakve prethodne obrade, što nije predviđeno građevinskom dozvolom, odnosno glavnim tehnološko-strojarskim projektom, koji je njezin sastavni dio. Građevinska inspekcija uputila je investitora da uskladi građenje tvornice sa Zakonom o prostornom uređenju i gradnji. Nakon što se uskladi sa zakonom, investitor može zatražiti nastavak pokusnog rada, navodi se u priopćenju glasnogovornice Ministarstva Kate Gojević.
Iz Rockwoola smo jučer dobili sljedeće kratko priopćenje, koje potpisuje Nina Šuljak iz odjela marketinga.
- Tvornica Rockwool Adriatic u Pićnu zatvorena je od četvrtka zbog redovitog tehničkog remonta te nije ni u petak radila. Činimo sve potrebne radnje da bismo čim prije ispunili zahtjeve građevinske inspekcije Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, piše Šuljak.

Rasprava o onečišćenju odgođena za sredinu prosinca

Sredinom tjedna trebala se na Prekršajnom sudu u Labinu održati glavna rasprava u predmetu »Ministarstvo zaštite okoliša protiv Rockwoola« o prvoj prijavi za onečišćenje okoliša, podnesenoj prije mjesec dana, no odgođena je za sredinu prosinca.
- Glavna je rasprava odgođena jer okrivljena pravna osoba nije imenovala predstavnika sukladno Zakonu o prekršajima, a okrivljenici, tj. odgovorne osobe tvrtke Bartosz Marcin Stentoft-Wojnarewicz i Neven Vlačić, izjasnili su se da će podnijeti pisanu obranu, navodi se u priopćenju predsjednice suda Lorene Frančula Marinović.
Podsjećamo, Ministarstvo zaštite okoliša, odnosno Sektor inspekcijskog nadzora, Prekršajnom je sudu u Labinu podnijelo dva zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv okrivljenika tvrtke Rockwool Adriatic d.o.o. kao pravne osobe te Bartosza Marcin Stentoft-Wojnarewicza i Nevena Vlačića kao odgovornih osoba. Oni se terete za kršenje Zakona o otpadu, tj. da prije predaje otpada ovlaštenom skupljaču – tvrtki Metis d.d. Pula – uz prateći list za otpad nisu predali izvješće o ispitivanju fizikalnih i kemijskih svojstava. Terete se i za prekršaje Zakona o zaštiti okoliša, tj. da su u rujnu prouzročili onečišćavanje ispuštanjem dimnih plinova iz kupolne peći kroz dimnjak za nuždu te da o tome nisu obavijestili inspektora zaštite okoliša i javnost.
Nakon toga je događaja inspekcija zaustavila proizvodnju, a uslijedili su i zaključci vijeća Pićna i Kršana te Poglavarstva Istarske županije o potrebi zatvaranja tvornice dok se ne omogući poštivanje propisa te revidira studija utjecaja na okoliš.

Ban: Nikakvo pismo nisam potpisao

Nakon objavljivanja pisma stanovnika Pićanštine o odbijanju sastanka s Rockwoolom javio nam se Goran Ban te opovrgao da ga je potpisao. »Nikakvo pismo nisam ni vidio, niti mi ga je tko nudio na potpis, niti sam ga potpisao. Ne bih ni u ludilu nekome dozvolio da tako raspolaže mojim imenom«, rekao je Ban. Dodao je da je njegovo osobno mišljenje »druga stvar« te da se u načelu slaže da se spriječi zagađenje okoline.

Pismo u čijem su potpisu navedena imena desetak mještana uglavnom poznatih po protivljenju Rockwoolu, no koje doduše nitko nije vlastoručno potpisao, dobili smo od nezavisnog vijećnika Ivana Smilovića. On nam je u telefonskom razgovoru rekao da su obavezu kontaktiranja i slanja pisma potpisnicima preuzele druge osobe s tog popisa, »koje očito nisu obavile posao«, te se ujedno ispričao zbog tog propusta. »Osobe navedene u potpisu su zapravo sudionici jednog sastanka, na kojem se raspravljalo o Rockwoolu«, rekao je Smilović.

Dodao je i da će on slično vlastoručno pismo osobno poslati toj tvrtki, koja ih je, podsjećamo, pozvala na sastanak idući tjedan.

Rockwool bespravna gradnja i zagađenje Smilović Goran Ban