Stampar M - Stampar

RKUD Rudar iz Raše na 20. smotri folklora Hrvatske, "Čuvajmo običaje zavičaja" u Velikoj kraj Požege

RKUD Rudar iz Raše na 20. smotri folklora Hrvatske, "Čuvajmo običaje zavičaja" u Velikoj kraj Požege

1.6.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Članovi radničko kulturno umjetničkog društva „RUDAR" iz Raše vratili su se sa uspješnog trodnevnog gostovanja na jubilarnoj 20. smotri folklora Hrvatske, „ČUVAJMO OBIČAJE ZAVIČAJA"  koja se održava svake godine u Velikoj kraj Požege. Ove je godine organiziran bogat program, od sportskog susreta i to malog nogometa žena, Raše i Velike iz kojeg su pobjednice domaćice, pa do jedinstvenog dosad organiziranog ugostiteljskog stola, rekordnog u dužini od 800 metara, najdužeg ugostiteljskog stola u Hrvatskoj, kojeg je posjetilo par tisuća ljudi.

Raša je predstavljala Istru , sa stolom u dužini 35 metara i to sa ponudom od domaćega sira, suhih domaćih kobasica, slanih sardona, palente-brodet sa sipama, pasuticama sa bakalarom, lignjama, a posebno sa pidoćima na buzaru, a tu su se našle i fritule, i neizostavni teran, kojeg Slavonci posebno vole degustirati. Kraj stola su obavezni bili zvuci meha i sopela i tanac folkloraša.

Stol Rašana, Istrana, je najposjećaniji stol manifestacije, ili bolje rečeno dio rekordnog stola, i zaslužuje svake pohvale organizatora općine Velika i Županije Požeško slavonske.

Nastup folkloraša na jubilarnoj smotri „Čuvajmo običaje zavičaja" sa  Istarskim balunom je kruna uspješnog predstavljanja istarskih običaja na ovoj smotri od hrane i pića do plesa.

Općina Raša

 

 

velika rkud rudar raša folklor čuvajmo naše običaje običaji požega