Ribarstvo na istočnoj obali Istre: Labinjani slabo jedu ribu

Ribarstvo na istočnoj obali Istre: Labinjani slabo jedu ribu

25.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

PLOMIN LUKA - Unatoč mladom mjesecu tj. ribarskom mraku, ponuda ribe na labinskoj tržnici ovih je dana daleko od obilne. Čuvši glasine da je to zbog toga što je ona uz istočnu istarsku obalu izlovljena pa su se mnogi ribari iz Plomin Luke premjestili na Cres, odlučili smo to provjeriti na licu mjesta.

Među onima koji su oko podneva krpali mrežu zatekli smo i koćara Sanjina Varadina, predsjednika ribarske sekcije u labinskom Udruženju obrtnika. On tvrdi posve suprotno: ribe ima dovoljno, ali...
- Stvar je u tome da je malo dolazi u Labin jer je slaba prodaja. Moja supruga ju je nekada prodavala na tržnici, ali smo od toga odustali. Sada mi nešto oslića, mola i škampa ode u Pazin, a ostalo dajem u ribarnicu u Matuljima gdje se proda bez problema. Glavni uzrok slabe prodaje u Labinu je što nema navike jedenja ribe – uvijek vidiš iste ljude koji je dolaze kupiti, objasnio nam je.

Potvrdio je da su neke plivarice napustile luku i prešle u Lošinj, ali to je zato što jata sardela i inćuna »šeću« pa moraju za njima. One koje smo zatekli bile su pune ulova koji su ribari tovarili u hladnjače. Prezaposleni, imali su malo vremena za razgovor, ali saznali smo da je prošla noć bila uspješna za razliku od nekoliko prethodnih.

Plominska luka ugošćuje petnaestak ribarskih plovila iz Istre, Primorsko-goranske županije i Dalmacije. Vrlo je pogodna za pristajanje, ukrcaj i iskrcaj te ostale aktivnosti oko brodica. Kod ribara postoji bojazan da će je kad-tad morati napustiti jer je namijenjena trajektima.

 

Foto: Ribarske brodice u Plomin luci

ribarstvo istočna obala istra ribe prehrana ribar ribari plomin luka ulov