Rezultati istraživanja projekta Vrtim Zdravi Film

Rezultati istraživanja projekta Vrtim Zdravi Film

9.7.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Istraživanje u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film, u kojem je sudjelovalo 525 učenika sedmih razreda iz Dalmacije i Istre, pokazalo je da njih čak 24,95 % misli da ima prekomjernu tjelesnu težinu, dok njih 59,24 % za vrijeme odmora jede sendviče ili peciva koje ponesu od doma ili kupe na putu do škole.

Rezultati ukazuju na to da učenici iz primorskih županija najmanje jedu obroke pripremljene u školskim kuhinjama. Osim toga, njih više od 60 % nema preporučenih pet obroka dnevno. Rezultate istraživanja provedenog u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Dobiveni rezultati upućuju na značaj projekata koji se bave edukacijom o pravilnoj prehrani i važnosti tjelovježbe, a kojima je cilj prevencija pretilosti mladih. Ove se godine i labinska Osnovna škola `Ivo Lola Ribar` uključila u projekt, zajedno s još tri škole iz Istre. Projekt je u labinskoj osnovnoj školi provodila učiteljica Ivana Griparić Fable, koja je i sama prošla edukaciju za njegovo provođenje.

Kaže ona da su učenike učili o sedam pravila zdravog načina života, a to su: (ton – Ivana Griparić Fable). O cilju provedenog projekta, kojim bi se mogli baviti i iduće školske godine Ivana Griparić Fable veli: (ton – Ivana Griparić Fable 1).

Inače, rezultati ankete provedeni u Osnovnoj školi Ivo Lola Ribar, podsjetimo, pokazali su kako ima učenika koji su dobro upoznati s novim, zdravim namirnicama, učenika koji se aktivno bave sportom, međutim ono što zabrinjava je da još uvijek ima mnogo učenika koji preskaču najvažniji obrok u danu – doručak, kao i učenika koji često ne pojedu ništa do kraja nastave te na taj način nemaju energije ni snage za obavljanje svih aktivnosti koje ih čekaju tijekom radnog dana.

 

 

školski obrok obrok vrtim zdrav film zdravlje djeca prevencija ivana griparić fable