Rezultati ankete: Labinjani se najviše vole kretati automobilom

Rezultati ankete: Labinjani se najviše vole kretati automobilom

14.12.2009. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U okviru Europskog tjedna mobilnosti 2009. godine provedena je anketa o korištenju vrste prijevoza na području Grada Labina. Anketa je bila anonimna i provedena je na uzorku od 107 ispitanika. Anketu su proveli i obradili učenici 4. razreda gimnazije Srednje škole Mate  Blažine koji kroz fakultativnu nastavu usvajaju sadržaje Programa GLOBE.

 

Cilj ankete bio je promovirati održivi način putovanja na posao i u školu potičući alternativne modele kretanja kao što su biciklizam, hodanje, javni prijevoz te uzimanje u automobil suputnika na zajedničkom pravcu. Iz ankete je proizašao zaključak da građani Grada Labina najčešće koriste kao prijevozno sredstvo osobni automobil te se većina vozi sama na odlazak s posla i na posao. Ispostavljeno je da građani Grada Labina dnevno prijeđu više od 20 kilometara a gorivo koje koriste jest benzin.

 

Ispitanici bi rjeđe koristili osobni automobil kada bi javni prijevoz bio brži i pouzdaniji, što bi u velikoj mjeri utjecalo na smanjenje broja korištenja osobnog automobila, prometnu gužvu, te bi se smanjilo i onečišćenje zraka uzrokovano prometom motornih vozila.

anketa prijevoz ekologija europski tjedan mobilnosti 2009 benzin društvo labinjani globe