Rekordno niska razina zaposlenih: U Hrvatskoj radi manje od 1,3 milijuna ljudi

Rekordno niska razina zaposlenih: U Hrvatskoj radi manje od 1,3 milijuna ljudi

1.3.2016. // iPress // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ukupni broj zaposlenih u Hrvatskoj u siječnju ove godine, šesti mjesec zaredom smanjen je na mjesečnoj razini i to za jedan posto pa je broj zaposlenih pao ispod 1,3 milijuna.

Krajem siječnja ove godine u Hrvatskoj je bilo ukupno 1.293.354 zaposlenih, što je u odnosu na prethodni mjesec pad za jedan posto, odnosno 13.676 zaposlenih manje, pokazuju privremeni podaci koje je u ponedjeljak objavio Državni zavod za statistiku (DZS). Time je u siječnju nastavljen trend smanjenja ukupnog broja zaposlenih na mjesečnoj razini, započet u kolovozu prošle godine. To je ujedno rekordno niska razina zaposlenih, komentiraju u HGK, uz dodatak da je takva zaposlenost zabilježena tek jednom - lani u veljači.

''Pad broja zaposlenih i pad broja aktivnog stanovništva početkom ove godine na povijesno niske razine, dodatno naglašavaju negativna kretanja prisutna na tržištu rada. Približavanjem predsezone i glavne turističke sezone pojavit će se i pozitivna kretanja, ali će biti pod utjecajem niskog gospodarskog rasta, strukturne neusklađenosti ponude i potražnje za radom, ali i nepovoljnih demografskih kretanja'', komentira direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

293.000 nezaposlenih

Od ukupnog broja zaposlenih na kraju siječnja ove godine glavnina se odnosila na zaposlene u pravnim osobama, kojih je bilo 1.092.291 (u veljači 2015. broj zaposlenih u pravnim osobama iznosio je 1. 091. 824), što u odnosu na prosinac predstavlja također pad od jedan posto, odnosno njihov je broj smanjen za 10.709 osoba. Na godišnjoj razini, prema siječnju 2015. godine, krajem siječnja ove godine broj zaposlenih u pravnim osobama bio je niži za 0,3 posto.

U obrtu i slobodnim profesijama, prema podacima preuzetima iz evidencije aktivnih osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), na kraju prvog mjeseca ove godine bilo je 180.813 zaposlenih. U usporedbi sa mjesecom ranije to je smanjenje za 1,3 posto, odnosno 2.399 zaposlenika. HZMO-ovi podaci pokazuju i pad broja zaposlenih osiguranika poljoprivrednika - u siječnju ih je bilo 20.250, odnosno 2,7 posto ili 568 osiguranika manje nego u prosincu lani.

Podaci preuzeti od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), pak, pokazuju da je krajem siječnja u evidenciji nezaposlenih bilo prijavljeno 293.236 osoba. Na mjesečnoj razini to predstavlja porast od 2,7 posto, odnosno 7.768 osoba. Stopa registrirane nezaposlenosti pritom je porasla sa 17,9 posto, koliko je iznosila u prosincu lani, na 18,5 posto krajem ovogodišnjeg siječnja.

Podaci DZS-a pokazuju da je u siječnju zaposlenost u pravnim osobama na mjesečnoj razini od 19 područja djelatnosti pala u njih 13, a porasla u svega tri. Zaposlenost je pritom postotno najviše pala u turizmu i ugostiteljstvu, odnosno djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 6,9 posto. U administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima istodobno je broj zaposlenih pao za 2,9 posto, poslovanju nekretninama za 2,4 posto, a trgovinina veliko i malo za 1,7 posto. S druge strane, zaposlenost je u siječnju u odnosu na prosinac porasla u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi, obrazovanju te umjetnosti, zabavi i rekreaciji, za po 0,2 posto. Na godišnjoj je razini, pak, najviše smanjen broj zaposlenih u poslovanju nekretninama - za 8 posto, dok je najviše rastao u ostalim uslužnim djelatnostima - za 3,4 posto. 

DZS: prosječna plaća za prosinac 5.772 kune

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za prosinac prošle godine iznosila je 5.772 kune, što je nominalno za 1 posto, a realno za 1,6 posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine, pokazuju konačni podaci Državnog zavoda za statistiku. (Hina)

 

 

zaposlenost rad radni odnos plaća radnici