[Referendum] Korak naprijed ili korak natrag? Jedno je sigurno - u nedjelju će se vidjeti gdje je svijet stigao

[Referendum] Korak naprijed ili korak natrag? Jedno je sigurno - u nedjelju će se  vidjeti gdje je svijet stigao

30.11.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

"Jeste li za to da se u  Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca" glasi referendumsko pitanje  o kojem će u nedjelju odlučivati ukupno 188.113 istarskih  birača na trećem referendumu od stjecanja hrvatske neovisnosti i na prvom "narodnom" koji su inicirali građani.

Građani će na biralištima uz  predočenje osobne iskaznice  dobiti listić s ponuđenim pitanjem ispod kojeg će trebati zaokružiti samo jedan od  dva ponuđena odgovora- ZA  ili PROTIV. U svim drugim slučajevima listić će se smatrati  nevažećim. U Puli, najvećem  istarskom gradu, o pitanju koje je podijelilo čitavu zemlju moći  će se izjasniti 50.965 glasača  koji odlučuju na ukupno 43 redovna glasačka mjesta, dok je  na razini cijele županije definirano 281 biračko mjesto.

Prvi neslužbeni rezultati trebali bi biti poznati u nedjelju  već oko 20 sati, dakle ubrzo nakon zatvaranja glasačkih mjesta na koja će, kao i na lokalnim  izborima, građani moći izaći  između 7 i 19 sati. U županijskom izbornom povjerenstvu  potvrđuju da će uz članove izbornih povjerenstava provedbu referenduma u Istri promatrati i 340 članova udruge "U  ime obitelji" koja je zasad jedina uputila zahtjev kojim traži uključivanje vlastitih promatrača, a tu mogućnost, barem  zasad, još nisu iskoristile političke stranke i ostale nevladine organizacije. U GONG-u potvr-đuju da neće imati svoje promatrače, a za promatranje referenduma u Istri nisu se javile ni udruge koje djeluju kao neovisni promatrači izbornih postupaka i referenduma ili promicanja ljudskih i građanskih prava. D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ

 

Ugledne osobe iz javnog života većine istarskih gradova pitali smo hoće li izaći na referendum, što o njemu uopće misle i, naravno, kako će se izjasniti. Dr. Vlasta Urban-Tripović, predsjednica Hrvatske lige protiv reumatizma Istarske županije, smatra da je referendum lakrdija u svakom pogledu.

- Kao ljudsko biće, a posebice kao žena znam koliko je stoljeća trebalo proći da dobijemo pravo glasa, i sada me zgražava ovakvo odnošenje prema manjini, i to prema jednoj vrlo ranjivoj populaciji koja ima pravo živjeti kao i svi ljudi. Neviđen presing na građanePetar Gavrić, ravnatelj Industrijsko obrtniče škole Pula, zalaže se za jednaka prava za sve ljude, pa i za prava manjina, te će zbog toga glasati protiv.

- U školi ne agitiram po tom pitanju, to je osobna stvar svakoga. Crkva ima svoje dogme koje mora gurati, a cijeli proces izgleda kao neka predizborna kampanja, veli Gavrić. Iva Peršić, predsjednica studentskog zbora, ističe da je jasno da će glasati protiv. "Zakon već definira brak, većini ni sada nije uskraćeno pravo na njega, pa nema potrebe da se to njihovo pravo posebno zaštiti u Ustavu", poručuje Iva Peršić.

Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, ne želi se javno izjašnjavati o svom stavu. Josip Šiklić, ravnatelj Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu kaže da će na referendumu glasati protiv, jer smatra da je svačije pravo da sam izabere s kim će živjeti i kakve će odnose imati, te da nije poželjno da mu netko ograničava slobodu izbora. I ravnateljica Etnografskog muzeja Istre u Pazinu, Lidija Nikočević, također će glasati protiv. Osim što smatra da treba respektirati kulturni odabir pojedinca, ona misli da je takav stav u skladu i s njenom profesijom.

Svatko odgovoran sam za sebe

Predsjednik pazinskog ogranka Matice hrvatske David Ivićna referendumu će glasati za, jer je tako formiran, obiteljski je čovjek, ima obitelj i djecu, i ne vidi da se ovim referendumom "ugrožava ikakvu drugu skupinu kao što se sada to medijski plasira, kao da se nekome ugrožavaju neka prava koja ne postoje".

Obrazlažući zašto će na referendumu glasati protiv, pazinski etnolog Sandi Blagonić iz pulske podružnice HAZU-a,  pozvao se na misli američ-kog filozofa Ronalda Dworkina koji je ukazivao da je po načelima ljudskog dostojanstva svatko od nas odgovoran sam za sebe procjenjivati i birati etičke vrijednosti umjesto da se podvrgava prisilnim izborima drugih. Ljudsko dostojanstvo zabranjuje podčinjavanje i ne dopušta da nam drugi ljudi diktiraju vlastito mišljenje o  tome što čini dobar život, ili da  nam priječe ponašati se onako kako se želimo ponašati tumačeći da su naše vrijednosti pogrešne. Pazinski pjesnik  Branko Vasiljevićkaže da će na referendumu glasati protiv,  iako misli da to nije neko trenutačno u Hrvatskoj važno pitanje, ali kad se već nameće,  njegov izbor je takav.

Akademski umjetnik i voditelj likovnih radionica za slikare amatere u Poreču Eugen Varzićkaže da inače radije bojkotira referendume, ali na ovaj će izaći i glasati protiv. Mladi i nagrađivani porečki redaelj Mladen Đakovićkaže kako će izaći na referendum i glasati protiv, jer su u pitanju ljudska prava.

Na referendum zbog - kćeri

Fani Bugarin Šoljan, aktivistica u porečkom Centru za gra-đanske inicijative, također će izaći na referendum i glasati protiv. Između ostalog to će učiniti i zbog svoje malodobne kćeri koja još ne može glasati, ali sa sedamnaest godina itekako razumije neke stvari i ljuta je i razočarana što se sve ovo događa.

Poznati porečki poduzetnik i automobilistički as Daniel Šaš-kinizaći će na referendum i glasati za. Kaže da uopće nije protiv istospolnih zajednica, dapače misli da oni mogu vrlo uspješno voditi obitelj, međutim dodaje da se takva zajednica može zvati nekim drugim imenom, ali ne brakom.

Predsjednica Likovne Udruge Poreč, volonterka u općinskom TZ-u Kaštelir - Labinici Ester Dikliću nedjelju će izaći na referendum i glasati protiv. Tako je odlučila jer smatra da su obitelj i svi samohrani roditelji, staratelji i oni koji žive u nevjenčanim zajednicama. Odete Sapač, direktorica Turističke zajednice Rovinj, nije se  željela javno izjasniti da li je za ili protiv jer smatra da bi time mogla utjecati na kampanju.  Boris Biletić, rovinjski književnik, drži da je referendum najdemokratskiji oblik izražavanja stava pojedinca, posredno i naroda. "Zato ću iskoristiti pravo i glasovati u nedjelju po savjesti, u skladu s vlastitim svjetonazorom i odgojem", kaže Biletić.

Dubravka Svetličić, ravnateljica Pučkog učilišta Rovinj, tako-đer će izaći i glasati protiv. "Svaka rasprava o tome je suvišna. Svako ljudsko biće ima pravo na svoj osobni odabir i to mu nitko ne bi trebao osporiti", kaže Svetličić. I Marija Smolica, ravnateljica Zavičajnog muzeja Rovinj, glasat će protiv jer se "o kompleksnoj materiji, koja zadire u prava pojedinaca, ne može odlučivati jednim ovako eksplicitnim referendumskim pitanjem".

 

Istra je pravi primjer drugima

 

Ronald Braus, operni pjevač iz Rovinja, kaže da će izaći na referendum i glasati protiv.

- Nisam za rješenja koja ugro-žavaju manjine, a posebno kada je riječ o ustavnim promjenama.

Prava manjina se u ni kojem slu-čaju na mogu dovoditi u pitanje. Istra je tome pravi primjer, kod nas se nitko ne osjećati ugroženim, poručio je Braus.Mirjana Kmačić Pelllizzer, rovinjska maratonka i humanitarka, veli da najradije ne bi glasala "jer se ovakvo pitanje, koje duboko zadire u intimu čovjeka i zajednice, nije trebalo pojaviti na referendumu".

Nekadašnji hrvatski veleposlanik u Rimu Drago Kraljević svoj glas protiv objašnjava činjenicom da u Zakonu već piše  da je "brak životna zajednica  žene i muškarca" i načelno nije  za to da se zakonska pravila pretvaraju u ustavna, jer se time parcijalne odredbe pretvaraju u konstitucionalne, što smatra lošim, a "može biti i opasno jer se time mogu diskriminirati pojedine kategorije građana koje pripadaju manijskim grupama". Činjenica da je Ustavni  sud još 2010. upozorio Hrvatski  sabor da se Zakon o referendumu mora uskladiti s Ustavom,  kako naglašava Kraljević, dovoljno govori o ozbiljnosti problema.

Povjesničarka umjetnosti i bivša bujska gradonačelnica Lorella Limoncin Tothće glasati protiv, jer smatra da uvođenje u Ustav takve odredbe znači nametanje određenih stavova i uskraćivanje osnovnih ljudskih prava, poručila je. Galeristica Slavica Marinje napomenula da se ovim referendumom zadire u osnovna ljudska prava i slobode. Ona će biti protiv zato što smatra da kad većina odlučuje o manjinama uvijek ih treba zaštititi i osigurati im ravnopravnost. "Svatko ima pravo odabrati s kim će osnovati bračnu zajednicu", rekao je poznati savudrijski vinar Moreno Degrassi, ističući da je on uvijek za liberalizam i zaštitu ljudskih sloboda te će stoga glasati protiv.

Zlatni novigradski olimpijac Giovanni Cernogoraz izjasnit će se za. Svoj je stav izgradio na tradiciji i katoličkom odgoju te misli da je brak kao zajednica žene i muškarca najbolji primjer za djecu i osnova za njihov odgoj. Umjetnik Đanino Božićće glasati protiv, vođen zdravim razumom i logikom, kako je rekao, pitajući se je li uopće trebalo raspisivati referendum o takvom pitanju ljudskih prava i sloboda.

Brak kao ugovor o suživotu

 

- Brak je ugovor o suživotu između dvije osobe, a svaka osoba ima pravo sklopiti ugovor s kim želi, prema svojim osjećajima i stavovima, obrazložio je svoj stav protiv savudrijski ribar Danilo Latin. Istaknuo je da, dok je god takav ugovor dragovoljan, njega ne zanima radi li se o homoseksualnim ili heteroseksualnim osobama. Nada Prodan Mraković, direktorica buzetskog TZ-a, na referendumu će glasati protiv, stoga što je protiv bilo kakve diskriminacije. Alan Poropat, voditelj Udruge "Mali veliki mikrofon" iz Buzeta također će glasati protiv jer je mišljenja da svatko ima pravo na svoj izbor. Vinko Šaina, likovni umjetnik iz Labina, u nedjelju će glasati za. Poštuje drugačija mišljenja, ali smatra da je obitelj koju čine muškarac i žena temelj društva, ono od čega sve proizlazi i zato je treba jasno definirati. Siniša Verbanac, predsjednik saveza sportova Grada Labina, zaokružit će - protiv. Veli da ne želi nikome ograničavati njegova prava samo zato jer je drukčiji od njega. Protiv je i zato jer bi "unošenje takve odredbe u Ustav zna-čilo korak natrag dok cijeli svijet ide naprijed".

Lucijan Mohorović, poznati liječnik i znanstvenik, glasat će za. On je da se manjinama daju sva prava, ali "one se zbog toga ne trebaju boriti protiv onoga što je najprirodnije". Napominje da njegov stav nije stvar vjere, nego uvjerenja. Morin Hukić, tajnica labinske organizacije Crvenog križa, glasat će protiv. Kaže da je pogrešno izjednačavati brak i obitelj. Ima prijatelja geja koji kaže da mu je svejedno hoće li mu se zajednica zvati "brak" ili "mrkva", važno mu je samo da ostvari neka prava.

 

Muškarac i žena kao kost i meso

Marijan Jelenić, vodnjanski župnik, očekivano će glasati za. Kako on kaže, dat će glas za narav, a na referendum gleda kao pokušaj da se vidi gdje je svijet stigao.Denis Sgagliardi, aktivist iz Vodnjana, izjašnjava se ovih dana protiv, prema njegovim riječima, svugdje, gdje god može. Jedan od glavnih razloga je zato što je protiv jednoumlja i totalitarnog režima jer ljudi kakvi god bili, bez obzira na naciju, rasu i spolnu orijentaciju imaju pravo živjeti kako žele dok drugima ne nanose zlo.

 

Više

Mediji u RH bojkotiraju udrugu `U ime obitelji`

Infografika: Evo kako Europa stoji s gay brakovima

 

 

 

 

referendum lgbt osobe društvo civilazija politika standard