[Reagiranje] Plomin c je ekonomski i okolišno čist posao

[Reagiranje] Plomin c je ekonomski i okolišno čist posao

22.7.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Na neutemeljene najave predstavnika Greenpeacea da će se u ugovorima sa strateškim partnerom za TE Plomin C naći niz štetnih ustupaka, poručujemo da će HEP sklopiti ugovor koji će biti u interesu kako HEP-a, tako i hrvatskih građana. Možemo ovom prigodom ponoviti da su sukladno dokumentaciji za nadmetanje 30. travnja 2014. tri ponuditelja dostavila svoje ponude. U međuvremenu je provedena prva faza analize ponuda te je utvrđeno da su sve tri ponude zadovoljile uvjete da se pristupi drugoj fazi evaluacije tih ponuda. Sljedeća faza evaluacije bi trebala biti završena krajem rujna 2014., a predviđa analizu tehničkih i financijskih elemenata ponude.

Bit će zaključena nominiranjem preferentnog ponuditelja, početkom listopada 2014. Kako bismo osigurali što kvalitetniji pregovarački postupak, osigurali svim ponuditeljima standard povjerljivosti uobičajen za ovakve postupke, te jamčili jednakost pregovaračkih interesa svim ponuditeljima, ali i HEP-u, u ovom razdoblju ne možemo iznositi detalje o ponuditeljima, ponudama ili pregovaračkom postupku. Možemo zato još jednom potvrditi da su zaprimljene ponude obvezujuće u tehničkom dijelu koji jamči stupanj djelovanja elektrane te provedbu mjera i traženih standarda minimiziranja utjecaja na okoliš.

 

Plomin i obnovljivi izvori su kompatibilni, a ne suprotstavljeni

Žalimo što Greenpeace stalno, bez znanstvenog i tehničko-tehnološkog uporišta antagonizira TE Plomin C s vjetroelektranama i fotonaponskim elektranama. Ti izvori energije nisu usporedivi, naime, obnovljive izvore energije kao što su elektrane na vjetar i sunce, karakterizira promjenjiva i nedovoljno predvidiva proizvodnja, a TE Plomin C je predviđen da radi u baznom režimu, uz planiranih 7.600 sati pogona godišnje.

Jednostavnije rečeno, vjetroelektrane i sunčane elektrane rade samo dok ima vjetra ili sunca, a bazna elektrana kakva je Plomin C, sposobna je da kontinuirano proizvodi električnu energiju. Pritom je projektirana s dovoljnom fleksibilnošću da se može prilagoditi zahtjevima tržišta, uz zadržavanje visokog stupnja djelovanja. Dakle, Plomin C i obnovljivi izvori nisu suprotstavljeni, nego kompatibilni izvori električne energije. Također, HEP ne opstruira, nego razvija projekte elektrana koje koriste sve raspoložive obnovljive izvore energije, pa tako i sunce za čije se korištenje zalaže Greenpeace. HEP, naime, od ove godine, ima u pogonu devet sunčanih elektrana instaliranih na svojim zgradama.

 

HEP u 2013. godini 3/4 električne energije proizveo iz obnovljivih izvora

„Želimo obnovljive izvore kojima Hrvatska obiluje", kaže u priopćenju predstavnik Greenpeacea. Bilo bi pošteno da je pritom hrvatskoj javnosti iznio podatke kako Hrvatska zaista stoji s korištenjem obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije. Prema službenim podacima EU-a (Eurostat), Hrvatska se u 2012. godini nalazila na šestom mjestu među državama EU po udjelu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u zadovoljenju potrošnje. Nadalje, udjel obnovljivih izvora, odnosno hidroelektrana u proizvodnji HEP-a u 2013. godini iznosio je čak 75 posto.

 

Kad se Greenpeace zalaže da se izgradi 800 MW vjetro ili sunčanih elektrana, ne iznosi pritom podatak koliko bi se morala povećati naknada za obnovljive izvore energije koju moraju plaćati svi hrvatski potrošači. Greenpeace ne govori ništa ni o tome da je cijena električne energije iz obnovljivih izvora koju su opskrbljivači dužni kupovati od operatora tržišta energije, pa potom prodavati kupcima u Hrvatskoj, 53 lipe po kilovatsatu (odnosno upravo oko 70 €/MWh)?

 

HEP, PR

 

 

Zaključimo, projekt TE Plomin C nije prljav posao, nego pošten, okolišno prihvatljiv i ekonomski opravdan posao, za HEP, za potrošače, za lokalnu zajednicu, za hrvatsko gospodarstvo i proračun.

te plomin hep gospodarstvo te plomin te plomin 3 tep c greenpeace reagiranje