Reagiranje na priopćenje iz Rockwoola: Stanovnici Općina Pićan, Kršan i Sveta Nedjelja traže zaštitu od Institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava (Video)

Reagiranje na priopćenje iz Rockwoola: Stanovnici Općina Pićan, Kršan i Sveta Nedjelja traže zaštitu od Institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava (Video)

4.9.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Koliko je Rockwool Adriatic d.o.o. dobar susjed stanovnici pićanske zabiti svjedoče svakodnevno uživajući u svim blagodatima koje im pruža ova tvornica. Kolika je bešćutnost njezine uprave koja nakon gotovo već dvije godine medijskog prepucavanja poziva na svoja ustavna prava na rad i slobodu kretanja pokazuje današnje priopćenje njihovog ureda za odnose s javnošću.

Uopće nije bitna  činjenica što ustavno pravo na rad 130 zaposlenika izravno krši naša ustavna prava, cjelokupnog pučanstva općina Pićan, Kršan, Sveta Nedjelja kao i susjednih općina Gračišće i Cerovlje zapisana u članku 69. Ustava RH, kojim se barem na papiru svima građanima RH, osim valjda Rockwool-ovim susjedima, garantira pravo na zdravi život i osigurava uvjete za očuvanje zdravog okoliša. Svi članci  Ustava RH, a koji se odnose na građanska prava , padaju u vodu kada je riječ o multinacionalnoj kompaniji Rockwool Adriatic d.o.o., do sada neokrnjena ugleda u Svijetu.  Bitna je samo namjera poslovodstva cijenjene multinacionalne kompanije za stjecanjem kapitala na štetu okolnog pučanstva koja ne bira načine kako da dođe do svog cilja - kapitala.

 

U tu svrhu Rockwool Adriatic d.o.o. koristi pismene prijetnje odvjetničkog ureda Žurić i partneri, državne inspektorate i nadležna ministarstva u Vladi RH koji ignoriraju naše pritužbe, djelatnike policijske postaje Labin koji nas pozivaju na informativne razgovore i tretiraju poput kojekakvih kriminalaca .

Ipak, najgore je što nas svakodnevno guši smrad iz tvorničkih dimnjaka, peku  grlo, nos i oči,  glasnogovorništvo laže i licemjerno izjavljuje kako tvornica radi u skladu s pozitivnim zakonima RH, a mjerodavne institucije šute ili prebacuju odgovornost jedni na druge.

 

Pitamo se, da li smo mi građani drugog reda, a istovremeno poručujemo kako se nećemo pomiriti s takvim stanjem te da ćemo ustrajati u ovoj našoj borbi dok se ovaj stranac (tvornica) ne iseli iz naše doline, a pred zakonom odgovaraju oni koji su je doveli u naš kraj.  O najnovijim događanjima obaviještene su institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava...  
 

Pučanstvo ugroženih općina Pićan, Kršan i Sveta Nedjelja

 


 

 

Negdje oko 22 sata po saznanjima Regional Express dio radnika tvornice Rockwool pokušao je osobnim vozila doprijeti do tvornice no prosvjednici su ih u tome spriječili svojim tijelima. Policija koja se sve vrijeme nalazi na mjestu prosvjeda za sada nije reagirala, a prosvjednici su u više navrata napomenuli kako protiv radnika nemaju ništa ta kako mogu ići na posao ali pješke, no napominju kako se njihov stav o Rockwoolu može iščitati na licima onih koji će probdjeti noć ispred ove tvornice.

Regional.

Foto: Labin.info

 

prosvjed Rockwool Naša zemlja udruga zagađenje matilda ilić sanja frankola obavjesni razgovori patrik juričić policija specijalci blokada