Reagiranje HEP-a na performans Zelene akcije `Klimatski kaos`, Zagreb, 17. listopada - TE Plomin C nije u sukobu s klimatskim politikama

Reagiranje HEP-a na performans Zelene akcije `Klimatski kaos`, Zagreb, 17. listopada - TE Plomin C nije u sukobu s klimatskim politikama

17.10.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Zbog sagledavanja objektivne slike o utjecaju rada budućeg zamjenskog bloka na lokaciji TE Plomin (TE Plomin C), treba uzeti u obzir nekoliko podataka:

Prvo, Hrvatska ima emisiju CO2 po stanovniku za oko 30 posto nižu od prosjeka Europske unije.  Sektor za proizvodnju električne energije u Hrvatskoj ima značajno manje emisije stakleničkih plinova od prosjeka EU, najviše zahvaljujući visokom udjelu hidroelektrana.

Drugo, ulaskom u pogon TE Plomina C, doprinos povećanju emisije CO2 na svjetskoj razini emisija stakleničkih plinova, a klimatske promjene potaknute emisijama stakleničkih plinova i jesu globalni problem, iznosit će tek oko 0,007 posto.

Treće, projektnim rješenjem i prema Studiji utjecaja na okoliš, na lokaciji TE Plomin rezerviran je prostor za naknadnu izgradnju postrojenja za izdvajanje i skladištenje CO2 (CCS), kojim se emisije CO2 mogu smanjiti za 90 do 95 posto.

Činjenica je da su HEP-ove termoelektrane većinom zastarjele, da imaju nisku učinkovitost i relativno visoke emisije stakleničkih plinova po jedinici proizvedene električne energije.  One se, u skladu sa strateškim razvojnim odrednicama, postupno zamjenjuju novim visokoučinkovitim proizvodnim jedinicama. Na taj će se način smanjiti specifične emisije stakleničkih plinova po jedinici proizvedene električne energije iz termoelektrana u Hrvatskoj. Projekt TE Plomin C treba promatrati u tom kontekstu, i u tom smislu on je prema okolišu, europskoj regulativi i globalnim dogovorima, odgovoran projekt.

 

Reagiranje na tekst Performans Zelene Akcije

 

PR

 

 

 

ekolohija hep reagiranje te plomin te plomin 3 tep c klimatski kaos performans