Reagiranja iz Labina: Ukinite i Dom zdravlja, brže ćemo poumirati!

Reagiranja iz Labina: Ukinite i Dom zdravlja, brže ćemo poumirati!

24.2.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

Hoće li ministar zdravstva Darko Milinović dolaziti na intervenciju u Labin umjesto Hitne? Znade li on uopće gdje je naš grad i poznaje li specifičnosti ove turističke sredine?, komentirao je Giuliano Milevoj, predsjednik ovdašnje podružnice HNS-a, u četvrtak novinarima neslužbeni prijedlog mreže reforme Hitne medicinske službe.

Prema tom dokumentu, Labinu pripada samo status punkta dežurstva, što podrazumijeva ukidanje sadašnjih pet timova Hitne pomoći. Njihovu bi ulogu preuzeo dežurni liječnik opće medicine koji bi, po potrebi, izlazio na teren s tehničarom i vozačem.

Iz novoosnovanog županijskog Zavoda za hitnu medicinu stižu, doduše, najave da će se raspodjelom budžeta pobrinuti da Labinština ipak zadrži sve sadašnje timove, no ostaje pitanje dežurne ambulante za hitne preglede i preraspodjele posla među obiteljskim liječnicima. Labin je, naime, jedini veći istarski grad bez statusa T1 (s liječnikom, tehničarom i vozačem, koji će raditi isključivo terenski) pa tako i bez ambulante, tzv. centra obiteljske medicine (COM).

"Jedini smo veći grad u istočnoj Istri, a ispadamo kao slijepo crijevo, nikome potrebni. Tražimo da ministarstvo preispita prijedlog, tj. da Labinština zadrži jednak broj timova", poručio je Milevoj. Upitao se i hoće li se sadašnji djelatnici labinske Hitne pomoći pridružiti vojsci od 334 tisuće nezaposlenih.

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika novinarima je, pak, u ime načelnika općina na Labinštini ponovio da su nakon prvotnog prijedloga reforme posredstvom Županije, kao osnivača domova zdravlja, od ministarstva zahtijevali da Labin dobije status T1.

"Iz Županije su obećali da će učiniti sve da naš grad zadrži jednaku kvalitetu zdravstvene usluge. I preko naših saborskih zastupnika upućen je takav zahtjev ministru Milinoviću. Reforma bi trebala poboljšati uslugu, a ne je unazaditi", tvrdi Demetlika.

"Država nam nameće njene prioritete - TE Plomin 3, Rockwool i slično, a istodobno nam ukida Hitnu pomoć. Još samo da nam uzmu i Dom zdravlja, brže ćemo poumirati", ogorčen je Srećko Mohorović, načelnik Općine Sv. Nedelja.

Labin s Potpićnom i sada ima status punkta dežurstva, a s odobrenim sredstvima formirana su četiri tima Hitne pomoći, dok peti financiraju Grad Labin, okolne općine i turistička zajednica. Predloženi jedan punkt dežurstva (bez Potpićna) znači i upola manje novca za labinsku Hitnu službu. (I. RADIĆ)

Dotacije lokalne zajednice za viši standard
Načelnik županijske uprave Valerio Drandić tvrdi da će timovi u Labinu ostati, neće se ništa ukidati zahvaljujući sredstvima županije, gradova, općina, turističke zajednice i Ministarstva turizma koji su se i do sada prikupljali za tu svrhu. U Istri već dvadesetak godina djeluje više timova i punktova hitne pomoći od ugovorenog s Ministarstvom zdravstva, zahvaljujući spomenutim dotacijama.
Ove je godine planirano i očekivano 3, 2 milijuna kuna iz dotacija. Budući da je naplata zadnjih dviju godina otežana od gradova i općina, uplaćeno je ukupno 2,6 milijuna kuna. Od toga iznosa 400.000 kuna je uplatilo Ministarstvo turizma, a ostalo Istarska županija, gradovi, općine i turistička zajednica. (J. O.)


Facebook grupa za opstanak labinske Hitne pomoći

Građani neslaganje s prijedlogom zdravstvene reforme iskazuju i na društvenoj mreži Facebook. U manje od tjedan dana grupa "Hitna pomoć u Labinu – ne smije se zatvoriti" sakupila je više od 2.600 članova. (I. RADIĆ)


Dio poslova Hitne pada na teret opće medicine

 

 

ids reforma zdravstva ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi zdravstvo hitna pomoć labin nino jakovčić politika demetlika hitna pomoć jakovčić