Re Petrova - kakvu dugo nismo doživjeli!

Re Petrova - kakvu dugo nismo doživjeli!

17.6.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Dugo smo čekali da se svijet vrati na "staro normalno". Iskreno, ne možemo reći da su se želje ostvarile, jer nakon (nadajmo se trajnijeg) smirivanja pandemije COVID-19, uslijedio je niz nemilih događanja koja nam govore da je samo mijena stalna i da se na nju trebamo priviknut želimo li vratiti život na uobičajeni kolosijek.

Dugo smo čekali i skidanje maski, druženje, izlaske, smijeh, zabavu, zagrljaje - zaslužili smo ih, a čini se ovo ljeto napokon i dočekali. Vrijeme je da se vrate i događanja koja su godinama bila jedan od razloga zašto toliko očekujemo taj kraj lipnja ili početak srpnja. Skepsa se uvukla među ljude, do razine šuškanja "Ni to leto ne bude Petrove". Dvije potpuno neuobičajene godine i par kapi malodušnosti ostavile su traga, sve do danas, kada Grad Labin s veseljem i optimizmom i službeno najavljuje ovogodišnju Petrovu, koja se pod nazivom "RePetrova" vraća na velika vrata u labinsku starogradsku jezgru!

Ne samo jedna, već čak šest lokacija, sve jedna od druge udaljene tek koju minutu ugodne šetnje, vratit će nas u dane kada je stari Labin bio centar zabave, izlazaka i noćnog života ne samo Labina nego i šire okolice. Barem na jednu noć udahnut ćemo punim plućima atmosferu "zlatnog doba" staroga grada, kada nam prsti obije ruke nisu bili dovoljni da nabrojimo samo dupkom pune kafiće. Upravo zato i toliko različitih lokacija, toliko raznovrsnih programa - a sve u duhu vremena koja bude emociju brojnih generacija koje su svoju mladost gradile na krivudavim i strmim uličicama povijesne jezgre.

Krenimo od Đila, igrališta u neposrednoj blizini, koje se za ovu priliku pretvara u pozornicu na kojoj će zvukom i pojavom uskrsnuti jedan od najvećih rock sastava šire regije. Koncert "Bijelo Dugme Tribute band-a" svakako je ono što će u Labin toga dana privući najveći broj posjetitelja, vjerujemo i iz drugih krajeva Istre, pa i Primorja. Prava protuteža bit će još jedan koncert, na drugom kraju starogradske jezgre, popularnoj Špini, gdje će se svirati hitovi najznačajnijih domaćih imena novog vala, onog zlatnog doba pop-rock glazbe osamdesetih, kada su naši izvođači stvarali kvalitativno rame uz rame svjetskim zvijezdama.

Na putu od Đila do Špine čak četiri su "stanice" - na Trgu, uz bogatu i prigodnu ugostiteljsku ponudu, u predvečernjim satima pozornica je otvorena za brojne mlade glazbene sastave, zborove, orkestre i soliste, koji će nas uvesti u noć zabave i službeni početak ljetnih kulturnih događanja. Od Torjona do Starog trga pred Teatrinom, uživatelji u gastro i eno delicijama doći će na svoje, ponudom vrhunskih lokalnih maslinovih ulja i smotrom sve jače lokalne vinske scene. Uz prigodnu glazbu uživo ispred Teatrina, put nas vodi ka ulici Giuseppine Martinuzzi, pred galeriju Alvona i palaču Negri. Tamo će doajeni labinske DJ scene, DJ Jež i DJ Haris, sa svojih gramofona puštati poznate ali i avangardnije zvukove zlatnog doba rocka, popa i disca, uz buvljak gramofonskih ploča te retro odjeće i predmeta.

Galerije, suvenirnice i atelieri staroga grada bit će otvoreni kroz cijelu večer, kao i Narodni muzej te labinska Gradska galerija, u kojoj se tu večer zatvara izložba Marine Rajšić, svestrane mlade lokalne likovne umjetnice. Pred Galerijom zasvirat će novo ime na labinskoj glazbenoj sceni, duo "Echoes", s repertoarom znanih svjetskih pop-rock melodija iz vremena odrastanja i mladosti gotovo svih generacija.

Pozivamo ovim putem svakoga tko se osjeća slobodno i opušteno da i svojom pojavom, odjevnim predmetom ili frizurom, obućom ili komadom nakita, podsjeti na dane svoje mladosti i bezbrižnosti, a one najsmjelije koji se nisu libili zaviriti u svoj stari ormar - ili onaj svojih roditelja - očekuju i nagrade iznenađenja - ali o tome više u prvoj idućoj najavi.

"Re-Petrova", vraćanje prvog ljetnog događanja u starogradsku jezgru, vraćanje života, veselja i osmjeha na lica Labinjana i posjetitelja, u subotu 2. srpnja u tonovima mladosti, u stilu u kojem se svatko osjeća najbolje i najslobodnije, kao nagrada za sve one koji su dvije godine bili disciplinirani i strpljivo čekali povratak "među svoje".

petrova pučka fešta re petrova