Razgovor sa novim članom županijskog poglavarstva o LNG-u, Kaštijunu, TE Plomin3...

Razgovor sa novim članom županijskog poglavarstva o LNG-u, Kaštijunu, TE Plomin3...

26.2.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Valter Poropat je najfriškiji član Županijskog poglavarstva zadužen za gospodarstvo i održivi razvoj. Bio je saborski zastupnik prošlog petog i dijelom četvrtog saziva (zamjena za Dina Debeljuha). Nakon diplome na ljubljanskom Fakultetu za elektrotehniku i računarstvo radio je u Istarskim ugljenokopima Raša, SOUR-u Rabac, Italiji, pulskoj tvrtki Elroy, bio je predsjednik Uprave Labina 2000. Hobi su mu rekreacija, lov, mali nogomet i košarka.


- Tijekom saborskog mandata zauzeli ste se za povrat vojarne u Pazinu i obnovu cesta na Labinštini. Je li se moglo više?
- U Klubu zastupnika IDS-a smo podijelili zaduženja. Ja sam kontaktirao s ministrima i predsjednicima uprava javnih poduzeća. Uvijek se može više, jedan čovjek sam ne može učiniti puno, ali može u timu i uz razumijevanje drugih. Najviše sam se zalagao za otvaranje pazinskog Trgovačkog suda, argumenti za to bili su tako jaki da je taj posao išao tečno. Godinama su se vukli problemi oko povrata vojarne Pazinu, gradske službe su dobro pripremile posao i unatoč naizgled nepremostivoj situaciji, ipak se došlo do rješenja. Nakon razgovora s ministrom Kalmetom, predsjednikom te članom Uprave Hrvatskih cesta Željkom Vivodom predloženo je da u trogodišnji plan od 2005. do 2008. uđu obnova cesta Labin - tunel Učka, Labin - Pula, Labin - Pazin, Vozilići - Brestova, Kršan - Gračišće i Labin - Barban.


- Na kojoj se dionici sada radi?
- Radi se dionica Kršan - Gračišće, od brane Letaj do Boljunskog Polja je dobivena, ili je pred dobivanjem, građevinska dozvola, a rješava se i problematika od Vozilići do Brestove. Na temelju dobivenih obećanja očekujem da će u 2008. ti radovi biti završeni.


- Vi ste inženjer elektrotehnike. Koliko će vam to pomoći u obnašanju nove funkcije? Što mislite o TE Plomin 3 na ugljen i LNG terminalu u Plominskom zaljevu?
- Vjerujem da će za LNG struka prva dati prijedlog. Bilo bi dobro da se na potezu od Koromačna do Plomina, zaobilazeći Rabac, postavi LNG koji bi puno značio za ovaj kraj. Imali bismo još jedan jak argument da TE Plomin, ako ga uopće bude, bude na plin. Treba to prepustiti stručnjacima, ali bili bismo jako zadovoljni da dobijemo LNG.
- HEP je već tražio da se TE Plomin 3 na ugljen uvrsti u županijski prostorni plan.

- Po zakonu o HEP-u Uprava mora dati strategiju razvoja. Ako se TE Plomin 3 bude gradio, očekujem da to bude u prijateljskom okruženju bez nametanja Vlade i HEP-a, kao što je bilo za TE Plomin 2.


- Koliko će vam struka pomoći da se snađete u novom poslu?
- To nisu za mene novi poslovi. Bio sam i u labinskom poglavarstvu, gdje sam se bavio infrastrukturom, i zamjenik gradonačelnika.


- Čemu ćete se najprije posvetiti? Morat ćete se suočiti s Kaštijunom, a taj projekt nije baš dobro primljen u dijelu javnosti.
- Kaštijun je problem koji treba riješiti, a jedini tko to može su građani Istre. Poglavarstvo i Skupština Istarske županije su dužni problem riješiti na način da poštuju projekt struke. Vjerujem da će, ako se nastavi ovim ritmom, Istarska županija biti jedna od prvih koja će riješiti zajedničko zbrinjavanje otpada.


- Znate li gdje vam je ured?
- Idem u Pulu gdje imam zajednički ured s kolegom Grubišićem i, mislim, kolegicom Dravec.


- Je li vam prethodnik Tulio Demetlika dao neki savjet?
- Razgovarao sam sa županom i ostalim članovima poglavarstva te vjerujem da kod njih i kod pročelnika uvijek imam otvorena vrata.


- Što mislite zašto vas je Jakovčić izabrao za ovaj posao?
- Mislim upravo stoga što sam bio zamjenik gradonačelnika i član labinskog poglavarstva

Šest mjeseci na saborskoj plaći

- Jeste li još na saborskoj plaći?


- Jesam jer sam dao zahtjev da je primam šest mjeseci. Pitanje je hoću li ovu funkciju obavljati profesionalno jer imam i nekih drugih ponuda, ali o tome kada to dođe na red.


- Još nije dogovoreno hoćete li biti profesionalac ili volonter?


- Tek ću sada o tome razgovarati sa županom.


- Krajem lanjske godine bile su aktualne promjene na čelu labinskog 1. maja gdje se na kraju niste javili na natječaj za direktora. Je li već bio dogovoren vaš odlazak u Županijsko poglavarstvo?


- Ne bih to komentirao.

 

Poropat intervju ids politika kandidatura alen golja komunalno Kaštijun LNG