Razgovor sa Frankom Batelić

Razgovor sa Frankom Batelić

27.12.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Franka Batelić, pobjednica glazbenog realityja »showtime« Nove TV, stigla je na suncem okupanu rivu u društvu tate Damira i mame Ingrid. Putem do cafe bara, u kojemu smo razgovarali, njeni sugrađani su joj čestitali i pobjedu i Božić. Biti prvi među 1.500 natjecatelja i sa 17 godina imati ugovor s Hit Recordsom za samostalni album te sve to ostvariti dan prije Badnjaka doista izgleda kao božićna bajka. Kako se nosi s teretom slave, bilo je prvo pitanje koje smo joj postavili.
- U Zagrebu to nije problem, ljudi te skuže i mahnu, ali ovdje, kamo god se okrenem svi mi prilaze i čestitaju, veli Franka.

»Showtime« bez greške

Zanimalo nas je da li se Franka nadala pobjedi...
- Artemija, Mijo, Marijo i ja pretpostavljali smo da će pobijediti netko od njih dvojice, jer na takvim natjecanjima uvijek pobjeđuju dečki. Tako smo došli tamo i potpuno neopterećeni otpjevali svoje. Poslije, kada sam čula: »Pobjednik…« već sam bila sigurno da je muško, a ono – Franka!, kaže mlada pjevačica. U cijeloj priči neizostavni sudionici su i mama i tata.
- Mi smo bili bez utjecaja! Super smo zadovoljni organizacijom, Franka je bila smještena u hotelu i nikada nam se ni na što nije potužila, odgovorila je mama Ingrid.
- Osim vozača, mi smo bili i moralna potpora, pomagali smo joj u odlučivanju o tome koje će pjesme pjevati, premda nas nije previše slušala, kaže tata Damir. Ističe da na natjecanju nije primijetio nikakvu negativnost te da organizatore može samo pohvaliti.
- Nas šesnaestero koji smo ušli u live finale bili smo 24 sata zajedno i strašno smo se povezali. Nije bilo izdvajanja u klanove, što i organizatori ističu kao pozitivno, rekla je Franka.
- Tvoj drugi razred labinske gimnazije također je bio velika moralna potpora?
- Moram se zahvaliti svima, od Stefani Vozila koja je bila glavni organizator autobusa, Foške Veronike Šaina koja je organizirala tiskanje majica, razrednice Elijane Frančula Tenčić do ravnatelja Čedomira Ružića i njegovog zamjenika Zlatka Arapovića. Svake su subote bili uz mene i sa mnom sve proživljavali. Čak su i pisali školsku zadaću na temu »Franka i Showtime«.

Buduća rokerica?

- Kako je počela tvoja pjevačka karijera?
- Toga se ne sjećam. Prvi put sam nastupila na placi u Labinu na svoj treći rođendan kao članica Dječjeg pjevačkog zbora Minicantanti. Moja prijateljica Lana i ja pjevale smo »Il trenino«. Otada sam s Minicantantima stalno i posvuda nastupala, među ostalima i u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, u »Latinici«, na MIK-u, a dva puta smo pobijedili na festivalu »Voci nostri« u Rijeci. Članica sam i crkvenog zbora rabačke župe sv. Andrije, pa sam na Badnjak pjevala na ponoćki.
- Znači da je voditeljica Mininicantanata Sabrina Stemberga Vidak imala značajnu ulogu u tvom glazbenu obrazovanju...
- Da, s njom sam zapravo propjevala. Ona me naučila disciplini u pjevanju, ozbiljnosti u radu i da treba puno vježbati sve dok nisi siguran da je to to. Osim toga završila sam osnovnu glazbenu školu i sviram klavir, a tata me učio svirati gitaru.
- Na »Showtimeu« si pjevala pjesme Whitney Houston, Mariah Carey, Beyonce, No Doubt… Je li to odraz tvog glazbenog ukusa?
- Ne, ja inače volim rock i slušam muške izvođače. U posljednje vrijeme najviše slušam Jinxe, Flare i Marka Tolju, a od stranih Paola Nutinija. Moj dvije godine mlađi brat Nikola također je rocker i ima svoju grupu Storm, u kojoj svira gitaru i pjeva. On se skriva od Minicantanata i uopće mu se nije sviđalo ono što sam pjevala, ali moram reći da njegovo poznavanje rocka potječe s mojih CD-a.
- Znači li to da će na albumu koji ćeš snimati biti pjesme u tom stilu?
- Još se ništa ne zna o tome jer nismo imali vremena za razmišljanje. Vjerojatno će mi glazbu pisati Miro Buljan s čijom sam pjesmom »Ovaj dan« pobijedila. Ja ni ne znam kako mi ide pjevanje rocka, ali sasvim sigurno neću pjevati nekakve pjesmuljke.
- Nema smisla da se Franka pretvori u nekog novog estradnjaka koji će u minici skakutati po pozornici! Nešto pametno ćemo smisliti, nekakav prepoznatljiv stil. Mislim da bi trebala pjevati urbani intelektualni rock jer je to ono što na tržištu nedostaje, dodaje Frankin tata.
- Hoćeš li ponovo u Zagreb na fakultet?
- Da, cilj mi je upisati faks i usput se baviti glazbom. Volim jezike i najvjerojatnije ću to studirati.
Na kraju još nekoliko podataka na koje svaka pjevačka zvijezda ima pravo - Franka voli putovati, bila je u Americi i Indiji, voli životinje, osobito mačke, u horoskopu je blizanac i ne može dugo stajati na jednom mjestu.

Razgovarao i snimio: R.Selan

Franka Batelić showtime intervju razgovor