Razgovor s Deanom Zahtilom uoči 10. TRANSARTA: Virtualni podzemni grad uvod u stvarni

Razgovor s Deanom Zahtilom uoči 10. TRANSARTA: Virtualni podzemni grad uvod u stvarni

8.9.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

"Podzemni grad XXI. - Europska interdisciplinarna platforma" tema je desetog Transart festivala, koji počinje u petak partyjem elektronske glazbe u labinskom KUC-u Lamparna.

Riječ je o stvaranju virtualnog modela podzemnog grada, dvogodišnjem projektu udruge Labin Art Express XXI., kojem je cilj ubrzati realizaciju odavno predstavljene ideje - pretvaranje bivšeg rudnika ugljena u Labinu i Raši u pravi podzemni grad s ulicama, barovima, restoranima, galerijama, bazenom, trgovinama, muzejom rudarstva i industrije Istre i ostalim sadržajima.

Prostirao bi se dužinom od oko 15 kilometara, na 160 metara dubine, spajajući negdašnja okna Krapan, Labin i Plomin s odvojkom koji izlazi na najveću rabačku plažu. Program jubilarnog izdanja Transarta, o kojem razgovaramo s Deanom Zahtilom, osnivačem i predsjednikom LAE-a, potrajat će do 1. listopada.

Što donosi najavljena svečana inauguracija virtualnog modela podzemnog grada te predstavljanje zajednice Europska interdisciplinarna platforma?

- Platforma će konačno postati dostupna javnosti 10. rujna, kada starta internetski portal www.undergroundcityxxi.com s virtualnim modelom podzemnog grada u nastajanju. Tada će se grad početi puniti radovima umjetnika, arhitekata. No, ne želimo da samo oni čine Platformu.

Svakome je ponuđeno da postane njezin član-građanin te da doprinosi razvoju virtualnog grada. Objavit ćemo i nacrt njegova statuta, koji će se dorađivati po prijedlozima građana. Zajednica već broji 700-tinjak članova, mahom sudionika projekta.

Francuski Libat predstavit će prikupljenu projektnu dokumentaciju. Najavljujete i da će kompjutori za ulazak u virtualni grad biti postavljeni na nekoliko punktova u Labinu…

- Računala će, s obzirom na iznenađujuće malu brzinu prijenosa podataka na drugim lokacijama, po svemu sudeći biti postavljena samo u Lamparni. Libat i austrijski Nomad theatre već će u petak, na partyju Back2Rave2, prezentirati trodimenzionalni model podzemnog grada - izgled i funkcioniranje - uz pripadajuće aplikacije te projicirati povijesne filmove o rudarenju.

Koliko će taj virtualni model biti ostvariv, primjenjiv u praksi?

- Ono što će biti prikazano stvarno postoji, to su realne dimenzije, položaj i situacije bivšeg rudnika, dobivene njegovim laserskim mjerenjem. No, naravno da će nam virtualni model poslužiti i za umjetničko, arhitektonsko eksperimentiranje, za radove koje se neće moći fizički ostvariti.

I to bi, međutim, s obzirom na brzinu napretka tehnologije, moglo jednog dana biti realizirano. Virtualni podzemni grad postojat će i nakon izgradnje onog stvarnog, s time da će uvijek biti pedesetak godina ispred njega.

Kada bi se sve s projekcijskih platna moglo početi seliti u zbilju? Premijerna spuštanja u grad planirala su se za 2005. godinu…

- Nadam se da će dogodine krenuti realizacija podzemnog grada, i to sanacijom rudarskog šohta kao glavnog ulaza, te da će lift za dvoranu od 3.500 kvadrata na dubini od 150 metara proraditi 2012. godine. Koji turist ondje neće otići popiti kavicu?!

Zahvat je samo naizgled složen, a uz to nije ništa skuplji od uređenja Pjacala i velikog kupatila. Ta prva faza stajala bi oko milijun eura. Novac se očekuje prvenstveno od lokalnih, regionalnih i državnih izvora jer je šoht spomenik kulture. Apsurdno je da to već nije učinjeno. Grad je trebao najprije sanirati rudarski toranj, a onda uređivati Pjacal. (Razgovarao I. RADIĆ)

 

european diploma kultura kuc lamparna dean zahtila transart podzemni grad