Rasprava oko TE Plomin 3: Mohorović: Nije najvažniji ekonomski, nego ekološki i zdravstveni aspekt

Rasprava oko TE Plomin 3: Mohorović: Nije najvažniji ekonomski, nego ekološki i zdravstveni aspekt

8.5.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Hoćemo referendum o novom bloku Termoelektrane Plomin, poruka je koju su prekjučer labinska i istarska javnost uputile HEP-u i Vladi na tribini "TE Plomin 3 (C) - razlozi za i protiv".

Skup je u Lamparni organizirala Udruga Labin Art Express u sklopu projekta "Građanska inicijativa za pristup informacijama o izgradnji TE Plomin 3", koji sufinancira Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Ono što je izrečeno "pro et contra" novog bloka od 500 megavata s ugljenom kao energentom bilo je poznato otprije. Za HEP je to tehnički, tehnološki i ekonomski optimalno rješenje izvedeno u skladu sa zakonom, koje će biti popraćeno najboljom dostupnom tehnologijom u zaštiti okoliša. Ugljen je potreban da bi se diverzifikacijom osigurala stabilnost sustava, a k tome mu je cijena relativno niska i postojana.

 Za zagovornike termoelektrane na plin ukupne snage 350 megavata to je kršenje Prostornog plana Istarske županije i stoga općenito kršenje hrvatskih zakona te obmanjivanje javnosti u svrhu pogodovanja interesnim lobijima na štetu okoliša i zdravlja ljudi.

I dok je Ljubica Cvenić iz HEP-a tvrdila da Njemačka, koja ima izvrsnu opskrbu plinom, gradi nove termoelektrane na ugljen, predsjednik udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić je mahao dokazima da se članice EU-a bave tranzicijom s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Josip Anton Rupnik, predsjednik Zelene stranke, podsjetio je na 20 projekata iz prijateljskog okruženja koje je HEP obećavao prilikom gradnje TE Plomin 2 kao oblik akumulirane naknade za korištenje prostora, od kojih niti jedan nije ostvaren, što je dokaz da se "HEP-u ne može vjerovati". Kršanski načelnik Valdi Runko ga je ispravio kazavši da su dva projekta ipak ostvarena: čišćenje Plomin Luke na račun HEP-a i izgradnja vodovoda do Brestove na račun Općine Kršan.

- Nije najvažniji ekonomski, nego ekološki i zdravstveni aspekt, kazao je dr. Lucijan Mohorović, liječnik koji istražuje utjecaj TE Plomin na zdravlje ljudi, koji je optužio Vladu da krši načela EU-a, prije svega Arhušku konvenciju, koju je Hrvatska potpisala, a HEP da ne namjerava ništa učiniti za uklanjanje dušičnih spojeva iz emisija jer mu se to ne isplati. (R. SELAN)

 

te plomin 3 te plomin hep javna rapsrava labin art express demetlika rupnik ekologija lucijan mohorovic