Rasprava istarskog HND-a: Slučaja Fable – Dobrila ne bi bilo da nije riječ o Đaniju Bažonu

Rasprava istarskog HND-a: Slučaja Fable – Dobrila ne bi bilo da nije riječ o Đaniju Bažonu

17.2.2010. // iPress // Objavljeno u kategoriji Društvo

U situaciji opće krize i u društvu i u medijima, gdje su novinari izloženi raznim pritiscima, neprimjereno je da se novinari međusobno napadaju i razračunavaju jer time odašilju poruku da su profesija bez digniteta i vjerodostojnosti. Naš zajednički interes je zaštita profesije, i zbog nas i zbog čitatelja, rekla je danas Branka Žužić, novinarka agencije EPEHA, što je od prisutnih članova istarskog ogranka Hrvatskog novinarskog društva i prihvaćeno kao svojevrstan zaključak današnje rasprave.

Sastanak dijela istarskih novinara, sazvan je neformalno s ciljem međusobne rasprave, a neposredni je povod bio tekst novinarke Silvane Fable u Jutarnjem listu u vezi sa samoubojstvom Đanija Bažona, labinskog poduzetnika i člana uprave Glasa Istre te reagiranje Dražena Dobrile, glavnog urednika Glasa Istre dan kasnije.

Fable je, naime, u tekstu pod nazivom „Đani Bažon: Bojao se da će zbog HPB-a opet u zatvor“ iznijela izjave Ivana Heraka te navode koji su se u javnosti pojavili o mogućoj povezanosti Bažonovog samoubojstva i istrage poslovanja Hrvatske poštanske banke. Iznijela je također informacije o Bažonovim kontaktima na dan samoubojstva i okolnosti pronalaska pokojnika, koristeći i naznake ''iz više izvora'' i ''neslužbeno''.

Na taj je tekst u subotu 13. veljače, pored izvještaja o pogrebu Đanija Bažona, reagirao Dobrila pod naslovom ''Žuti Jutarnji list i besramna Silvana Fable''. Između ostalog Dobrila je ustvrdio da nema lijeka koji može spasiti Jutarnji list i novinarku Silvanu Fable od boleštine medijskog lešinarenja, pri čemu izmišljaju bez ikakvih argumenata, a kamoli obične sućuti i ljudskosti prema supruzi i djeci. U nekoliko je daljnjih pasusa Dobrila novine i novinarku proglasio žutima, tabloidnima i bez savjesti da bi zaključio da su smeće i smrad. - Među boljim stvarima koje je hrvatski predsjednik na odlasku u svoja dva mandata učinio svakako je i epizoda kada je Jutarnji nazvao smećem i bacio ga u smeće. A sedam godina kasnije.

 

Ostatak članka pročitajte ovdje

 

silvana fable đani bažon smrt hnd mediji