RAŠKI VIJEĆNICI O TROŠKOVIMA PRAVNIH I RAČUNOVODSTVENIH USLUGA - Općini i komunalcu nedovoljni njihovi zaposlenici?

RAŠKI VIJEĆNICI O TROŠKOVIMA PRAVNIH I RAČUNOVODSTVENIH USLUGA - Općini i komunalcu nedovoljni njihovi zaposlenici?

15.3.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Zbog čega Općina i njeno komunalno poduzeće Tim Arsa plaćaju vanjske suradnike za računovodstvene i pravne usluge kada imaju dovoljno zaposlenika tih struka, na zadnjem su zasjedanju Raškog vijeća upitali zastupnici Nevres Mulavdić (SDP) i Atilio Paliska (HSU).

Mulavdić je prilikom razmatranja izvještaja o poslovanju Tim Arse primijetio da ta tvrtka u stopostotnom vlasništvu Općine angažira računovodstvenu tvrtku iako ima svoju knjigovotkinju, kojoj se, usto, plaća i dodatno osposobljavanje.

Nelogičnim je ocijenio da općinska vlast od udruga građana, za rasprava o njihovim proračunskim dotacijama, redovno traži da, umjesto što plaćaju računovođe, za svoje potrebe koriste djelatnicu Tim Arse, "a ispada, eto, da dio njenog posla obavljaju drugi".

Direktor Tim Arse Klaudio Blažina nije mu znao reći iznos troškova za vanjske usluge s obzirom na to da račun, kako je kazao, još nije ispostavljen. Objasnio je da su agenciju za financije i računovodstvo angažirali povremeno tijekom četiri, pet mjeseci zbog pomoći knjigovotkinji u zahtjevnijim analizama te da konačna cijena, o kojoj će naknadno izvijestiti vijećnike, neće biti visoka.

Oporbenom vijećniku Paliski (HSU) nejasno je pak zašto je, pored dvije pravnice na platnoj listi Općine, usklađivanje akta o osnivanju trgovačkog društva Tim Arsa sa zakonom morao pripremiti odvjetnički ured iz Labina.

- Jesu li općinske pravnice preopterećene ili nedovoljno educirane pa moramo posezati za vanjskim suradnicima. Možda bi one, ukoliko su specijalizirane za neko područje, nekome mogle odraditi kakvu uslugu pa da Općina time kompenzira trošak, istaknuo je Paliska. Zaključio je da tema zaslužuje i širu raspravu na sjednici vijeća, s čime se složio i općinski načelnik Josip Knapić (IDS).

I. RADIĆ

opcina raša komunalno tim arsa vijece pino knapic