Raški prostorni plan: Najviše primjedbi na smanjivanje građevinskih područja

Raški prostorni plan: Najviše primjedbi na smanjivanje građevinskih područja

2.11.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Smanjivanje građevinskih područja osnovna je značajka prijedloga Prostornog plana Općine Raša koji je u utorak u raškom RKUD-u predstavio izrađivač Boris Petronijević iz pulskog Urbisa 72. Po njegovim riječima, rezultat je to važećih propisa, među ostalim i onih iz Prostornog plana Istarske županije, ali i negativnih demografskih kretanja u općini. Kako je rekao, Raša je od 1948. godine gubila stanovništvo, a širenje ili smanjenje građevinskog područja ovise o broju stanovnika i izgrađenosti, pri čemu manji broj građevina nego što je planirano u postojećem planu dovodi do smanjivanja u idućem.
Prostorni plan Raše predviđa turistička naselja i kampove u Sv. Marini, Ravnima i Tunarici te Kršćinu. Planirani su i obiteljski hoteli te na nekoliko lokacija - poput Viškovića i Sv. Marine - sportski tereni. Odgovarajući na primjedbe mještana, koje su se uglavnom odnosile na smanjenje građevinskih područja, Petronijević je rekao da vlasništvo, odnosno činjenica da pojedina parcela ima samo jednog vlasnika, što olakšava intervencije, nije bila kriterij za uvrštenje u građevinsko zemljište.
Suradnica Općine Raša Anamarija Lukšić rekla je da izgrađenost infrastrukture takvih područja može doprinijeti njihovom uvrštenju u građevinska, ukoliko se podnese primjedba. Založila se i za preraspodjelu projekcije stanovnika u županijskom planu, koja je u Raši prevelika, dok je na drugim mjestima premala pa koči razvoj.
Iduće predstavljanje je u Koromačnu, a rasprava traje do sredine studenog.