RAŠA: Uz drugi rebalans, usvojen novi proračun težak čak 19,6 milijuna kuna

RAŠA: Uz drugi rebalans, usvojen novi proračun težak čak 19,6 milijuna kuna

9.12.2021. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Vijećnici Općine Raša na sjednici održanoj u prostorijama RKUD-a Rudar jednoglasno su podržali druge izmjene općinskog proračuna za ovu godinu koji je prvotno planiran u ukupnom iznosu od 21,7 milijuna kuna. Prvim izmjenama i dopunama proračun je planiran u ukupnom iznosu od 22,6 milijuna kuna, da bi drugim izmjenama i dopunama prihodi bili planirani na 13,5 milijuna kuna, primici na 4 milijuna kuna, što je, uz raspoloživa sredstva iz prethodne godine u visini 3,7 milijuna kuna, dovelo do planiranog iznosa od 21,2 milijuna kuna.

Smanjivanje stavaka

Gledajući pojedinačno rebalansirane stavke, program građenja komunalne infrastrukture planiran je u visini od 595 tisuća kuna, dok su drugim rebalansom sredstva planirana u iznosu od 900.000 kuna. Program se smanjio prvenstveno kod projekata kod kojih su ovogodišnje nabavke već okončane te su planirana sredstva bila dostatna, ili pak kod određenih projekata kod kojih je utvrđeno da do kraja proračunske godine neće biti realizacije, rekao je pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Igor Radić.

Program održavanja komunalne infrastrukture prvotno je planiran u ukupnom iznosu od 2,8 milijuna kuna, prvim rebalansom povećan na 2,9 milijuna, da bi jučerašnjim izmjenama planirana sredstva narasla na 3,2 milijuna kuna. Programom javnih potreba u socijalnoj skrbi planirano je povećanje kod pomoći u novcu i naravi obiteljima, prije svega za bonove umirovljenicima i naknade za novorođene. Osim toga, povećanja su vidljiva i kod troškova stanovanja, a to se prije svega odnosi na veći broj korisnika Socijalnog programa te nešto skuplje komunalne usluge koje se korisnicima podmiruju, obrazložio je općinski pročelnik Radić.

Do kraja godine planirano je financiranje najznačajnijih kapitalnih projekata, poput sanacije dimnjaka u okviru projekta kulturno-komercijalnog kompleksa Karlota te daljnjih ulaganja u Centar za posjetitelje Arsia. Time su stvoreni preduvjeti za donošenje rebalansa proračuna, rekla je načelnica općine Glorija Paliska koja je obrazložila i prijedlog proračuna za iduću godinu u iznosu od 19,6 milijuna kuna.

- Kao i prošlogodišnji proračun, tako i ovaj predloženi nastavlja brinuti o socijali, zdravstvu, vrtiću i školi, našim umirovljenicima i vatrogascima. U nacrtu prijedloga proračuna planirana su izdvajanja za predškolski odgoj i obrazovanje od 2,3 milijuna kuna, za zaštitu okoliša planirano je preko 600 tisuća kuna što obuhvaća, između ostalog, troškove mobilnog reciklažnog dvorišta, sufinanciranje kredita za ŽCGO Kaštijun i sanaciju deponija Cere. Nastavljamo poticati mjeru energetske učinkovitosti putem davanja poticaja za zamjenu azbestnih krovova. Za potrebe zaštite i očuvanja zdravlja planiramo preko 350 tisuća kuna za sufinanciranje Hitne medicinske pomoći, kapitalne pomoći za Opću bolnicu Pula, pomoć i njegu u kući te ostalo, rekla je Paliska.

Najavila je nastavak radova na uređenju zgrade bivše kino dvorane na trgu u iznosu od 850.000 kuna, drugu fazu radova na sanaciji dimnjaka bivše toplane od 650.000 kuna, ulaganje u zgradu dječjeg vrtića u iznosu od 70.000 kuna, osiguravanje sredstava za kupnju zemljišta, pogotovo u Raši za potrebe parkiranja od 230.000 kuna te za radove uređenja i sanacije potkopa Karlota s više od 4 milijuna kuna.

Branko Biočić

općinsko vijeće općina raša raša proračun igor radić glorija paliska