Raša: Urušio se dio slavoluka

Raša: Urušio se dio slavoluka

13.12.2010. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Fotokritika

Oveći komad slavoluka u Raši, zbog dotrajalosti pospješene vlažnim vremenom, urušio se u noći s nedjelje na ponedjeljak. Prava je sreća da se to nije dogodilo danju jer se radi o frekventnom prolazu na središnjoj placi. Tako su  komentirali i građani, zastajkujući te u nevjerici pogledavajući rupu promjera oko jednog metra iznad sigurnosnim trakama ograđenog prolaza, tog mjesta dnevnih ćakula.

- To samo govori koliko se naše vlasti brinu o sigurnosti građana. Ne daj Bože da se netko kojim slučajem u tom trenutku našao ispod, požalio nam se jedan Rašanin, a njegova je sumještanka u prolazu prisnažila:

- Zar to ikoga briga? U Raši se ništa ne radi, pogledajte samo ove fasade. Važno da se mi kitimo titulom najmlađeg gradića u Istri!

I raški načelnik Josip Knapić svjestan je «sreće u nesreći» što građevina nije popustila danju. Upitan zašto se dopustilo da do toga dođe budući da je riječ o prometnoj lokaciji ispred trgovina, odgovara:

- Teško je to predvidjeti. Taj dio svoda već je bio načet, vibrirao je. Ranije smo sanirali dio u nastavku, no očito bezuspješno - prodrla je, eto, vlaga. Prije nekoliko godina pao je i strop ispod volte na ulasku u općinu.

Knapić najavljuje da će Općina hitno angažirati vještaka ne bi li se provjerio kompletan slavoluk s obzirom na to da je oštećen na još nekoliko mjesta. Oko obnove namjerava konzultirati i konzervatore jer je, veli, dogovoreno da se ponajprije središnji trg mora arhitektonski zaštititi.

Raša, izgrađena 1937., slovi za biser moderne arhitekture, ali to je samo na papiru. Uznapredovala je, naime, slobodna (nado)gradnja pa je mjesto sve udaljenije od izvornog oblika. Zapuštena je i industrijska baština.

Općina Raša još nije donijela prostorni plan pa ni konzervatori nemaju preduvjete za izravniju zaštitu mjesta. Jedan od temelja izrade PP-a, naime, jest konzervatorska podloga, koju predviđa Zakon o zaštiti kulturnih dobara. (I. RADIĆ)

 

raša općina raša slavoluk fasada urušavanje fasade urušavanje