Raša u petak obilježava 80. godišnjicu rudarske tragedije

Raša u petak obilježava 80. godišnjicu rudarske tragedije

25.2.2020. // Raša.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U Raši će se u petak, 28. veljače 2020. godine, obilježiti 80. godišnjica velike rudarske tragedije. Na taj je dan u ovdašnjem rudniku uslijed eksplozije život izgubilo 185 rudara.

Sveta misa u crkvi sv. Barbare započinje u 11 sati. U podne će se u nekadašnjoj kinodvorani održati komemoracija, nakon koje će uslijediti stručni skup pod nazivom „Rudnik – pogled u budućnost“. U dvorani će biti postavljena i izložba fotografija „Raša - rudarski grad 4.11.1937.“, posvećena nastanku naselja. 

U popratnom programu sudjelovat će učenici Osnovne škole Ivana Batelića iz Raše i mješoviti pjevački zbor „Giuseppina Martinuzzi“ Zajednice Talijana Labin. 

Organizatori skupa, Općina Raša i labinska Zajednica Talijana, odlučili su otkazati dio programa koji je trebao biti održan na trgu, uz inauguraciju velikog spomeničkog zvona, donacije iz Italije, i to zbog izvanrednih okolnosti, širenja korona virusa u toj zemlji. Zvono će u Raši biti postavljeno u povodu obilježavanja Dana Općine u studenome.

Na stručnom skupu u nekadašnjoj kinodvorani govorit će predstavnici Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta iz Zagreba, te rudarskog naselja Rude, koji će izložiti primjer dobre prakse prenamjene tamošnjeg rudnika u turističke svrhe. Planove u vrednovanju rudarske baštine predstavit će i Općina Raša.

Podsjetimo, Općina Raša koncem prošle godine ishodovala je potvrdu glavnog rudarskog projekta za uređenje i prenamjenu potkopa Karlota u turističke svrhe. Time su stvoreni uvjeti za prvu fazu radova, kojom će se osigurati sigurnosno-tehnički uvjeti za ulazak posjetitelja u 1,5 km dug prohodni rudarski tunel s ulazom i izlazom u samom središtu Raše. To bi značilo da će rudnik ponovno biti motiv dolaska u Rašu i postati prava atrakcija, proizvod za 365 dana u godini, o čemu će više riječi biti u stručnom izlaganju.  

Skup će biti i prilika da građani razgledaju dijelom obnovljenu nekadašnju kinodvoranu koja se preuređuje u centar za posjetitelje.

raša rudarska tragedija godišnjica