Raša: Socijala u fokusu, sportu 200 tisuća kuna manje

Raša: Socijala u fokusu, sportu 200 tisuća kuna manje

23.9.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Općinski vijećnici Raše skresali su troškovnu stranu budžeta za gotovo milijun kuna pa ona iznosi 15 milijuna. Razlog je lošije punjenje proračuna, ali i pokrivanje prenijetog lanjskog manjka te osiguranje novca za vraćanje kratkoročnog kredita.

Kresana je većina rashoda, a rezove će osjetiti proračunski korisnici, udruge. Sportski klubovi dobit će ukupno 440 tisuća kuna, 200 tisuća manje od prvotno predviđenog.

Općina je, podsjetimo, još zimus, većim dijelom radi plaćanja pročistača otpadnih voda u Viškovići, koji samostalno financira, podignula dva milijuna kuna jednogodišnjeg kredita (rata iznosi 22,7 tisuća eura, a ukupne kamate 11 tisuća eura). Zaduženje nije kalkulirano izvornim budžetom (teškim 17 milijuna kuna) pa je proračun rebalansom, zahvaljujući i pojedinim uvećanim izvornim prihodima, nominalno narastao na 19,8 milijuna kuna.

S obzirom na lanjsko breme od 3,1 milijun kuna, lokalna zajednica planira, dakle, ukupno raspolagati sa 16,7 milijuna.

- Recesija je uzrok slabog punjenja proračuna pa štednja ostaje naša obaveza. To, međutim, ne uvažavaju korisnici, tražeći više i ustrajući na planiranim dotacijama. Ne pomaže ni to što sam udrugama već dvaput pisano ukazao na naše financijske probleme, predložio da počnu pronalaziti sponzore. Neki zanemaruju to što smo im prošlih godina, unatoč nedaćama, zahvaljujući odricanju, podmirivali sve obaveze, ističe načelnik Josip Knapić.

Izdvojio je narasle potrebe u socijali. Sve su traženije jednokratne potpore - bonovi za kupnju hrane - a na potrebu hitne izrade novog socijalnog programa i formiranja resornog općinskog tijela tjeraju, veli Knapić, i veće potrebe za pomoći egzistencijalno ugroženim obiteljima te starijima.

Socijalni program rebalansom je jedini uvećan, doduše neznatno, te iznosi 1,2 milijuna kuna. U općinsku su se blagajnu u polugodištu slila 5,3 milijuna kuna ili 31 posto godišnjeg plana. Potrošeno je 5,7 milijuna kuna, no neredovite su dotacije udrugama i drugim korisnicima.

Skroz je izostala prodaja građevinskog zemljišta i nekretnina, od čega je planirano prihodovati čak pet milijuna kuna. Tome kumuje i činjenica da Općina još nema prostornog plana pa je onemogućena gradnja.Komunalna naknada i komunalni doprinos, pak, naplaćeni su neznatno više od trećine godišnjeg plana. Prihodi od poreza i prireza na plaće u šest mjeseci iznose 2,3 milijuna kuna ili 51 posto.

I. RADIĆ

 

općina raša raša rebalans proračun socijalni program josip knapić