Raša nije spremna za priznanje Eden

Raša nije spremna za priznanje Eden

21.3.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Raša nije  ušla u uži izbor europske destinacije izvrsnosti  (Eden) za ovu godinu, a kojoj je tema "Turizam uz vode" i koju provodi Hrvatska turistička zajednica.

 

Raša se nakon provedenog natječaja prije nekoliko mjeseci našla među deset destinacija koje su se natjecale za ovo priznanje.

Na jučerašnjem predstavljanju u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, koji je prošle godine proglašen europskom destinacijom izvrsnosti, svoje su prezentacije održali predstavnici pet destinacija koje su ušle u uži izbor: Karlovac, Ilok, Fužine, Nin i otok Krapanj.

Povjerenstvo za odabir činili su Mate Kapović iz Ministarstva turizma te Silvija Licul i Ines Paškvan-Kangler iz HTZ-a.

Ocjenjivala se kvaliteta smještajnih kapaciteta, vrste ugostiteljskih objekata, tradicionalna ugostiteljska ponuda, uređenost javnih kupališta, mogućnost aktivnog turizma uz i na vodi, obnovljena kulturna baština, projekti i manifestacije koji obogaćuju ponudu i nove tehnologije.

Raša bi, kao i ostale destinacije koje nisu ušle u prvih pet, trebala još poraditi na uređenosti destinacije, kao i na kvalitetnijim smještajnim i ugostiteljskim objektima, aktivnijoj suradnji s agencijama i udrugama, a trebala bi i educirati svoje stanovništvo o važnosti vode, ekologije i turizma te snažnije promovirati svoje nove proizvode, atrakcije, kulturnu baštinu i nematerijalna dobra, projekte i aranžmane prilagođene željama i zahtjevima današnjeg posjetitelja i gosta. Sve bi to trebali popratiti kvalitetnim suvenirima od autohtonih materijala i po pristupačnim cijenama.

B. BAN

raša turizam turisti ponuda nagrada eden eden turizam uz vode europska destinacija izvrsnosti