Raša: Nakon 35 godina oživio sat na zvoniku

Raša: Nakon 35 godina oživio sat na zvoniku

24.11.2010. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Sat na zvoniku crkve Sv. Barbare od srijede ponovo pokazuje točno vrijeme i svakog punog sata oglasi se onoliko puta koliko je sati.

Popravak su obavili djelatnici Grivi Grgrina, tvrtke iz Kaštel Kambalovca specijalizirane za elektrifikaciju zvona i javnih satova, Božidar Zorko i Stjepan Kozlina,  koji su postavili novi pokretački mehanizam i montirali bat za udaranje u zvono.

- Umjesto starog mehaničkog uređaja, kojega je trebalo navijati svaki dan, sat sada ima elektromotorni pogon s digitalnim upravljanjem i digitalnim programatorom za pokretanje bata, objasnio nam je Zorko.

Novi javni sat iznad Trga Republike vrijedan je oko 30 tisuća kuna. Općina ga je poklonila građanima u povodu blagdana Sv. Barbare, 4. prosinca. Dopusti li vrijeme, ličioci će u četvrtak ofarbati fasade zvonika i kazaljke sata, a do fešte bi trebale biti postavljene i nove električne instalacije.

Stari sat bio je postavljen kad je izgrađen «najmlađi grad u Istri» 1937. godine. Mlađi Rašani ne pamte da je bio u funkciji jer je stao negdje 1975. godine i od tada ga nitko nije popravljao. (R. S.)

 

Foto: rasa.hr

 

 

raša zvonik sveta barbara