Raša i San Giorgio Di Nogaro zajednički u budućnost

Raša i San Giorgio Di Nogaro zajednički u budućnost

2.3.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Općinska načelnica Raše Glorija Paliska Bolterstein i gradonačelnik San Giorgija di Nogara Pietro Del Frate potpisali su u subotu, 28. veljače, u Raši Sporazum o suradnji ovih dviju općina. 

Svečanosti su prisustvovali i  predsjednik Općinskog vijeća Željko Zahtila i ostali vijećnici, gostujuću delegaciju činili su, između ostalih, talijanski senator Mario Dalla Tor, predstavnici regija Friuli Venezia Giulia i Veneto, a čin potpisivanja uveličao je generalni konzul Republike Italije u Rijeci Renato Cianfarani.

„Ova povelja okrenuta je budućnosti, zajedničkim projektima dviju općina koji će se kandidirati na fondove Europske unije“, poručila je načelnica Paliska Bolterstein i naglasila da će za spomenutu namjenu dvije lokalne uprave formirati odgovarajući odbor . 

„Vjerujem da će naše dvije općine ovaj dokument iskoristiti na najbolji mogući način jer pruža tisuću mogućnosti kroz zajedničke projekte“, istaknuo je gradonačelnik Del Frate.

Potpisivanje talijanske verzije Sporazuma održano je 7. veljače u San Giorgio di Nogaru, a svečanost u Raši upriličena je na dan obilježavanja godišnjice velike rudarske nesreće u ovdašnjoj jami (1940. g.). „Ovo je veliki dan za Rašu. Velika je čast što prisjećanje na rudarsku tragediju počinje dobivati mjesto u društvenim događanjima te da se na taj način odaje zaslužena počast rudarima i njihovim obiteljima“, kazala je raška općinska načelnica.
 

Ovim je činom formalizirana četverogodišnja suradnja ovih dviju lokalnih uprava, koje za cilj imaju zajednički raditi na očuvanju, vrednovanju i uzajamnom promicanju povijesne, umjetničke i gospodarske baštine, kulturne razmjene između škola, kulturnih i sportskih udruga, te sudjelovati na natječajima Europske unije.
 
 
Općina Raša PR
 
 

općina raša rudarenje tullio vorano San Giorgio Di Nogaro glorija paliska bolterstein