Raprava o PPU-u Raše: Ubac zaštićen i bez Guggenheima

Raprava o PPU-u Raše: Ubac zaštićen i bez Guggenheima

26.2.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

Brojni stanovnici u obalnom pojasu općine Raša nezadovoljni su veličinom građevinskih parcela koje bi im trebale pripasti prema predloženom općinskom prostornom planu uređenja. Nezadovoljstvo su iskazali na ponovljenoj javnoj raspravi o tom dokumentu.

Skup je vodio načelnik Josip Knapić, a na pitanja građana odgovarao je voditelj izrade plana Boris Petronijević, uz pomoć koordinatorice plana Vesne Sagaj i suradnice u izradi Vilme Vareško. Prva javna rasprava o prijedlogu PPU-a održana je prije tri godine, od 16. listopada do 16. studenoga 2007. Na nju je stiglo 514 primjedbi, od čega je većina usvojena djelomično ili potpuno.

Rasprava se vodila, što je Petronijević više puta naglasio, samo o promjenama koje su izazvane prihvaćenim primjedbama jer tako nalaže zakon. To je mnoge građane razočaralo jer se misli da rasprava nakon trogodišnje stanke kreće ispočetka. Štoviše, moglo se čuti i stručno mišljenje da je zakonski bilo moguće pokrenuti je ispočetka.

Prema zakonu, građevinska područja su smanjena, a uz more vrijede i dodatne restrikcije Zaštićenog obalnog pojasa. Posljedica toga je nezadovoljstvo u Sv. Marini, Crnima, Ravnima, Skitači, Brovinju i posebno Sv. Lovreču, kojemu, tvrde mještani, s ovakvim planom predstoji izumiranje.

Petronijevićevo objašnjenje da «crta mora nekuda ići» dočekano je s podsmjehom, tim više što je, tvrde nezadovoljnici, "facama udovoljeno na svim mjestima". Navodno ima tridesetak takvih slučajeva pogodovanja, a kao primjer spominjalo se selo Vlakovo. Prigovaralo se i odredbi da razmak između građevina mora biti najmanje četiri metra, a ne tri kao u starom planu, što je bila odluka po izboru Općine.

Sve primjedbe građani mogu podnijeti pismeno. Nova javna rasprava o PPU-u zakazana je za 3. ožujka u Koromačnu.

Knapić održao presicu


"Ne služi nam na čast da posljednji u Hrvatskoj donosimo prostorni plan, ali izjava Marina Rocea da nam ga kroji Guggenheim je notorna laž", izjavio je načelnik Josip Knapić na konferenciji za novinare u povodu izjave predsjednika istarskog HDZ-a objavljene u subotnjem Glasu Istre.

Roce tvrdi da PPU Raše kasni jer se čekalo na spomenutog investitora, koji na poluotoku Ubas, na ulazu u Raški zaljev, želi izgraditi muzej, golf igralište i prateće sadržaje. Knapić kategorički tvrdi da ni jedan potencijalni ulagač nije utjecao na sastavljanje PPU-a, niti je njegovo donošenje usporeno zbog nečijih interesa.

- Kamo sreće da bi zaklada Guggenheim došla investirati u naš kraj! Ni jednom investitoru naša vrata nisu zatvorena, a pogotovo će biti tako nakon donošenja plana. O projektu o kojem Roce govori znam samo da su predstavnici Guggenheima u pratnji župana razgledali zaljev te da su nakon toga bili na razgovoru kod premijerke, kaže Knapić.

Ističe da u predloženom PPU-u Ubac ostaje zaštićeno područje te da čelnik istarskih HDZ-ovaca, ako želi pridonijeti kvalitetnoj razvoju općine, to može učiniti putem njene Radne skupine u kojoj predstavlja HEP. Na naše pitanje hoće li se na Gori Glušići graditi vjetroelektrane, što bi bila devastacija očuvanog krajolika, odgovorio je da je ta namjena ostala u prijedlogu plana, ali da će biti uklonjena nakon izmjena i dopuna.

- Odmah nakon donošenja plana možemo očekivati njegove korekcije, prvenstveno zato jer se preinake županijskog PPU-a već spremaju, objasnio je načelnik. Dodao je da će popravak novog PPU-a biti prilika da se udovolji građanima koji su nezadovoljni dodijeljenim građevinskim zemljištem.

(Robi SELAN)

 

javna rasprava prostorni plan labin općina raša raša koromačno ubac ubas gora glušići vjetroelektrane pino knapić