Radovi na šohtu u punom su jeku, slova TITO se vraćaju

Radovi na šohtu u punom su jeku, slova TITO se vraćaju

16.7.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Radovi na obnovi simbola grada, labinskog šohta, u punom su jeku i teku po planu. Značajni dio konstrukcije se skida, ide na obnovu i potom vraća. Tako je i sa slovima imena TITO.

Radovi na sanaciji nosive konstrukcije šohta izvode se u skladu s terminskim planom. Izvršena je demontaža čelične konstrukcije galerije, kabina izvoznih okana i kabina malog lifta. Sva demontirana oprema i konstrukcija sačuvana je i deponirana u neposrednoj blizini šohta. Osim toga demontirana su čelična stubišta i podesti koji se ponovo montiraju nakon sanacije-zamjene temeljne konstrukcije. U tijeku je priprema za izradu nove temeljne konstrukcije na samom rudarskom oknu te će se započeti sa izradom temelja privremene poduporne konstrukcije. Čelična poduporna konstrukcija, u obliku krnje piramide, je u završnoj fazi izrade u radioni. Isto tako montiran je dio fasadne skele. Nakon montaže poduporne konstrukcije bit će izvršena zamjena oštećenih elemenata glavne nosive konstrukcije u visini približno 5,0 metara što je i najkompleksniji dio sanacije. Kompletna čelična konstrukcija se nakon toga čisti pjeskarenjem i nanosi se sustav premaza za zaštitu od korozije“, izjavio je nadzorni inženjer Valter Zulijani.

Među tim dijelovima koji se pjeskare i potom štite od korozije su i slova koja čine ime TITO na vrhu šohta. Budući da je skidanje tih elemenata zbunilo neke građane, pa čak izazvalo i revolt, objašnjenje nadzornog inženjera Zulijanija nedvosmisleno ukazuje da se nakon obnove vraćaju svi dijelovi u izvorni oblik šohta.

Inače, radove koji su vrijedni 1.863.862,00 kn plus PDV izvodi trgovačko društvo Derossi metali d.o.o iz Labina.

Glavni projekt ove zahtjevne obnove izradila je tvrtka STUDIO ARHING d.o.o. Zagreb, a podsjetimo kako je sufinancirana iz programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska.

Projektom MINE TOUR  Gradu Labinu odobreno je 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za obnovu šohta. Projekt MINE TOUR, čiji je nositelj Grad Labin, bavi se izazovom neiskorištenog turističkog potencijala rudarske baštine, i to prirodnog spomenika rudnika Sitarjevec u Litiji te labinskog Šohta. Partneri su Općina Litija, Razvojni center Srca Slovenije, Zavod za gradbeništvo Slovenije, Turistička zajednica Istarske županije, Labin Art Express XXI i Turistična zveza Slovenije.

valter glavičić politika investicija rudarski šoht proračun radovi tito