Radovi na prometnoj infrastrukturi Grada Labina: nastavak sanacije Istarske ulice najavljen za sljedeći tjedan

Radovi na prometnoj infrastrukturi Grada Labina: nastavak sanacije Istarske ulice najavljen za sljedeći tjedan

9.2.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Oduvijek je naglašavana potreba jednakomjernog razvoja svih dijelova Grada Labina pa su u duhu toga odmah početkom godine započeli radovi na obnovi prometnica diljem grada, a neki od njih ulaze i u samu završnu fazu.

Prije nepunih mjesec dana započela je obnova ceste kroz Ripendu na potezu od „mostića“ do Spomenika palim borcima u dužini 1 kilometra, a koja je ovih dana privedena i kraju. Radovi vrijednosti 150.000,00 kuna s uključenim PDV-om odnosili su se na sanaciju najkritičnijih dijelova i oštećenih rubova, betoniranje bankina i izradu dva ugibališta te su ujedno i zakrpane udarne rupe prema Ripenda Kosi i Ripenda Verbanci, a kroz idućih par proračunskih godina u planu je i obnova većine kritičnih dionica ovog labinskog naselja.

Prošle je godine započeta i investicija teška 7,5 milijuna kuna koja se realizira na potezu od Osnovne škole na Vinežu preko Kolcić brega i naselja Marciljani, a koja se odnosi na tri međusobno povezana zahvata: gradnju sustava sanitarne kanalizacije koje izvodi IVS, gradnja novog vodovodnog ogranka i ogranka javne odvodnje u izvedbi labinskog Vodovoda te uređenje novog jednostranog nogostupa na cesti Vinež – Marciljani dužine 850 metara i širine 1,5 metar, a koje izvodi Grad Labin. Upravo je danas gradonačelnik Glavičić obišao Marciljani, gdje je u tijeku asfaltiranje dijela ceste od skretanja za Faraguni do Juraja.

„Investicije koje trenutno provodimo realiziraju se osluškivanjem potreba naših građana; investicije su to koje olakšavaju svakodnevicu i koje su detektirane kao najpotrebitije. Neki od radova odnose se na manje komunalne akcije, koje na godišnjoj razini predlažu sami građani smatrajući ih važnima za povećanje sigurnosti prometnica u njihovim naseljima, a neki radovi, primjerice oni koji se izvode na Vinežu tvore jednu veliku, kompleksniju cjelinu te uključuju cjelokupni sustav odvodnje, vodoopskrbe i uređenja nogostupa koji pak vode ka dizanju kvalitete života na jednu novu, bolju razinu“, poručio je Valter Glavičić, gradonačelnik Labina.

U tijeku su i radovi u Kranjcima i Bartićima, a koji se izvode paralelno: skinut je gornji asfaltni sloj, nakon čega slijedi asfaltiranje najkritičnijeg dijela u Bartićima u dužini od 130 metara, a u Gornjim Kranjcima novi asfaltni sloj postavlja se na 115 metara dugoj uništenoj dionici ceste. Uz to, pokrpat će se i udarne rupe u naselju Rogočana i Presika.

Lani je započela i kompletna sanacija Istarske ulice te su zgotovljene dvije faze; prva se odnosila na obnovu dionice od rotora „Formula“ do raskrižja s Ulicom Mate Blažine u dužini od 350 metara, a druga na nastavak dionice od 200 metara od rotora iznad „Lidla“ do marketa Kature. Sljedećeg tjedna slijedi i početak radova na trećoj, ujedno završnoj fazi, koja se odnosi na sanaciju kolničke konstrukcije Istarske ulice na segmentu od marketa Kature do Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ na Katurama u dužini od 350 metara. Kao i u prijašnjim fazama, radovi se planiraju izvoditi na način da će se ukloniti kompletan sloj asfalta i nosivi tucanički sloj ispod asfalta u dubini od 30 cm te će se položiti novi nosivi tucanički sloj i nova asfaltna podloga.

„Iznimno mi je drago što će ovom investicijom najveće labinsko naselje Kature dobiti ljepšu vizuru, ali ono što je najvažnije, ovom obnovom dobiva i sigurniju prometnicu. Sanacija Istarske ulice u svojoj završnoj fazi svakako spada među važnije zahvate, pogotovo zato jer se radi na povećanju sigurnosti odvijanja prometa u blizini osnovne škole“, zaključuje Glavičić.

cesta radovi na cesti marceljani istarska ulica rogočana presika