Radojčić: Svi zatvaraju termoelektrane na ugljen, a mi ulažemo u njih

Radojčić: Svi zatvaraju termoelektrane na ugljen, a mi ulažemo u njih

11.4.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Mnoge je iznenadila vijest iz vedra neba kojom HEP ipak ne odustaje od ulaganja u najstariju istarsku termolektranu Plomin 1. Naime, sve je išlo ka tome da se "jedinica" ugasi zbog velikih ali nužnih ulaganja koja HEP nije mogao izbjeći ukoliko su postrojenje staro pedeset godina planirali uskladiti sa strogim uvjetima koje propisuje europska Direktiva o industrijskim emisijama.


No da je došlo do preokreta, svjedoči i pokretanje jednomjesečne javne rasprave na razini Istarske županije tijekom koje građani sve do 9. svibnja mogu uputiti svoje primjedbe i mišljenja vezane uz izmjene uvjeta iz okolišne dozvole Termoelektrane Plomin 1.


Dakle, sada je već sasvim izvjesno da umjesto zatvaranja, Plomin 1 ponovno ide u pogon, čime se životni vijek termoelektrane planira produljiti za 15 do 20 godina. Treba podsjetiti da je 31. prosinca 2017. godine bio datum kada je isticao certifikat prema kojem postrojenje zadovoljava sve ekološke norme, a nakon što je prošlog ljeta u požaru oštećeno elektropostrojenje bloka, sve je upućivalo na to da će ključ u bravu biti najrealnije i najisplativije rješenje. S obzirom da u svijetu sve više zemalja svoje energetske politike pozicionira prema obnovljivim izvorima energije i kružnom gospodarstvu, mnoge je iznenadila odluka da se ipak investira u zastarjelo postrojenje.


Najava modernizacije Plomina 1 koji u svom pogonu, baš kao i Plomin 2 kao energent koristi ugljen, na noge je odmah digla ekološke aktiviste koji godinama negoduju zbog štetnosti postrojenja. Nije trebalo dugo čekati na reakciju zelenih koji su ogorčeno ustvrdili da je "Plomin 1 mrtav, a HEP ga želi oživjeti", te su apelirali na građane da se aktivno uključe u javnu raspravu.


Predstavnici Zelene Istre, Zelene akcije i CEE Bankwatcha


upozoravaju kako je ugljen energent prošlosti te dodaju da umjesto prihvaćanja ove činjenice, HEP želi da ova nesigurna termoelektrana radi do trenutka kada će biti stara gotovo 70 godina. Smatraju da će bez obzira na velik financijski trošak, elektrana i dalje dobrim dijelom biti stara i skupa sigurnosna prijetnja.


Predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić podsjeća da je i sam HEP smatrao da je daljnji rad Plomina 1 neisplativ, zbog čega nisu imali nikakve planove za modernizaciju postrojenja s ciljem usklađivanja s navedenom direktivom, nego su prihvatili zatvaranje. Upravo zato su i željeli izgraditi TE Plomin C. Kada im to, u velikoj mjeri zbog protivljenja udruga i javnosti, nije uspjelo, sada odjednom tvrde da je nastavak rada Plomina 1 isplativ, istaknula je predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)Foto: Labin.com
te plomin plomin termoelektrana ekologija hep ugljen dušica radojčić