Radnici rabačkog Amfora Hotela: Tražimo dvije neisplaćene plaće i odgovore o statusu

Radnici rabačkog Amfora Hotela: Tražimo dvije neisplaćene plaće i odgovore o statusu

25.3.2010. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Sindikatu Istre i Kvarnera u Puli sudjelovali su Marina Cvitić, voditeljica ureda SIK-a i predsjednica Odbora za turizam SIK-a, sindikalni povjerenik u Amfora hoteli d.o.o. Elvis Zulijani, Tatjana Blašković – zamjenica sindikalnog povjerenika, te članovi SIK-a u Amfora hoteli u Rapcu. 

Hotel u Rapcu je trenutno zatvoren, radnike nitko ne obaviještava kada će im se isplatiti plaće za siječanj i veljaču 2010. godine, te hoće li se hotel otvoriti, obzirom da se očekivala grupa gostiju već 25. travnja. Radnicima nisu uplaćeni doprinosi za plaće radnika – mirovinsko II stup od svibnja 2009., prema podacima REGOS-a. Društvo je već godinama poslovalo „na granici zakonitosti“, a radnici su o tome šutjeli, no sada kada im je egzistencija ugrožena, odlučili su progovoriti. Saznajemo tako da je hotel u prošloj godini bio popunjen od 2. travnja do 31.10., stoga je upitno – gdje su nestali novci? Radnici su plaće primali preko Nit-a, Mehanike, parting Istre i drugih povezanih društava. 

Amfora Hoteli d.o.o. u 80% - tnom su vlasništvu Glasa Istre i 20%-tnom vlasništvu Mehanike, u kojemu je prema riječima Uprave društva vlasnik – Albert Faggian. SIk je tražio od Društva da se održi sastanak  sa Sindikatom i radnicima, na kojem bi se izjasnili o dinamici isplate zaostalih plaća, te o budućnosti hotela. Cvitić je istaknula kako je direktor Vaso Berak tek prije 15-ak dana obavijestio radnike da ne zna kada će se plaće isplatiti, te da je moguć i stečaj. Istaknuo je kako se Faggian ima namjeru obratiti radnicima. Već desetak dana SIK traži da se Berak obrati radnicima, a on se opravdava da vlasnik Faggian ne stiže, obzirom da je stalno u Zagrebu. U jučerašnjem telefonskom razgovoru g. Škuljević, drugi član Uprave također je rekao da nema saznanja što vlasnik ima namjeru učiniti s hotelom. 

SIK zahtijeva da se odredi status – stečaj ukoliko je potrebno, te da se putem ovrhe naplate zaostale plaće, radnicima neka se udijeli otkaz, kako bi tražili posao u sezoni na vrijeme, te da im se isplati zaslužena otpremnina. Sindikat sumnja da u Amfora Hotelima d.o.o. posla ima za Državni inspektorat za radne odnose, Financijsku policiju i Državno odvjetništvo. Hotel je opterećen s preko 150 milijuna kuna obveza, te u SIK- u ističu da su sigurni kako su se na štetu ove tvrtke popisivala jamstva i dizali krediti, a upitno je kamo su utrošeni, ističu. „Ako je istina da su javna trgovačka Društva u vlasništvu Županije i Gradova u Istri pomagala Glasu Istre ne samo deklarativno, već i financijski, pozivamo ih, obzirom da su Amfora hoteli u pretežitom vlasništvu Glasa Istre, da pomognu i radnicima te tvrtke, koji žele raditi i za svoj rad dobiti plaću“, istaknula je Cvitić. 

U Sindikati su istaknuli kako će uputiti zahtjev Vladi i Jadranki Kosor zahtjev da se donese uredba koja bi garantirala da će svi hoteli koji su u funkciji da mogu prihvaćati goste raditi i biti otvoreni tokom sezone. Dodaju kako nije u redu da se pred samu sezonu diljem Istre zatvaraju hoteli zbog sukoba, kako kažu, bogataša koji ugrožavaju egzistenciju i dostojanstvo radnika. (K.H. / Foto: M. Angelini) 

amfora rabac sik sindikat radnička prava glads istre marina cvitić elvis zulijani tatjana blašković albert faggian vaso berak